Viens no zīmīgiem notikumiem kosmosa izpētē tuvākos 15 gados ir plāni atgādāt uz Zemi svaigus Marsa regolīta un iežu paraugus. Šobrīd tos ik pa laikam ievāc, iepako speciālās tvertnēs un noteiktās vietās noglabā rosīgais "Perseverance" rovers. Iepriekš bija plānots, ka tos savāks Eiropas Kosmosa aģentūras (EKA) būvētais rovers, taču nu NASA šo ieceri atmetusi. Tā vietā tiks izmantoti helikopteri.

Līdz ar "Perseverance" – līdz šim sarežģītāko Marsa izpētes robotu – uz sarkano planētu devās arī neliels helikopters "Ingenuity", lai pārbaudītu, vai Marsa ļoti retinātajā atmosfērā rotoru lidaparāts vispār spēj pacelties gaisā. Izrādījās, ka spēj gan, turklāt pārspējot visas cerības. Sākotnēji bija plānots, ka šī ierīce, ja vispār lidos, tad ne vien kādas piecas reizes. Nu "Ingenuity" gaisā pacēlies jau 29 reizes.

Iedvesmojoties no šī veiksmes stāsta, inženieri nolēmuši, ka atsevišķa rovera vietā uz Marsu savākt "Perseverance" atstātos paraugus varētu sūtīt divus līdzīgus lidaparātus.

Ņemot vērā, cik ilgi un veiksmīgi darbojas iepriekšējās paaudzes rovers "Curiosity", kas darbu sāka 2012. gadā, sagaidāms, ka arī "Perseverance" vēl būs aktīvs laikā, kad uz Marsa ieradīsies lidaparāti. Daļu paraugu pie sevis noglabās un līdz pacelšanās modulim aizvedīs "Perseverance", bet uz zemes atstātos varētu savākt nelielie helikopteri. To šasija būs aprīkota arī ar riteņiem, lai aparāti varētu nosēsties blakus atstātajiem konteineriem ar paraugiem, piebraukt tiem klāt un droši tos satvert, pēc tam nogādājot tik tuvu pacelšanās modulim, lai tas varētu ar robotisku roku tos satvert un ievietot vajadzīgajā tvertnē, kur tie būs pasargāti gan pacelšanās laikā no Marsa, gan lidojuma laikā atpakaļ uz Zemi.

Šādu lēmumu izmantot helikopterus veicinājuši arī izmaksu apsvērumi. Lai uz Marsu nogādātu gan paraugu savākšanas roveru, gan pacelšanās platformu un moduli, būtu vajadzīgas divas raķetes. Savukārt pacelšanās moduli un divus nelielus lidaparātus varēs līdz galamērķim aizvest ar vienu lidojumu.

Tas gan nenotiks tuvākajā laikā – Marsa paraugu atvešanas misija vēl ir tikai plānošanas un tapšanas stadijā. Nav zināmas nedz izmaksas, nedz citas smalkākas nianses. Taču zināms, ka tas varētu notikt tuvākās desmitgades laikā. Ierēķinot pašu paraugu savākšanu un atceļu uz Zemi, jau pēc kādiem 15 gadiem zinātniekiem uz Zemes pirmo reizi būtu iespēja tikt pie neskartiem, perfekti saglabātiem Marsa regolīta, iežu un arī atmosfēras paraugiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!