Foto: NASA

Kad NASA Marsa izpētes pašgājējs "Perseverance" nākamā gada februārī nosēdīsies uz sarkanās planētas, vismaz simboliski tas nebūs ieradies jaunajā pasaulē viens – roveram piestiprināta plāksnīte ar trim silīcija čipiem, kuros ar elektronu stariem iegravēti teju 11 miljonu cilvēku vārdi, vēsta "Space.com".

10 932 295 vārdi – tieši tik cilvēku, cik iesaistījās NASA kampaņā "Nosūti savu vārdu uz Marsu". Tāpat čipos iegravētas to 155 studentu, kuri iekļuva rovera nosaukuma konkursa finālā, esejas. Beigās uzvarēja septītās klases skolnieka Aleksa Matera ieteikums roveru nodēvēt par "Perseverance" jeb "Neatlaidība". Šis censonis piebiedrosies diviem citiem NASA ne mazāk neatlaidīgajiem Marsa pētniekiem – "Curiosity" un "Opportunity".

"Trīs silīcija čipi izvietoti uz anodizētas plāksnītes, kurā ar lāzeru iegravēts Zemes un Marsa attēls, un abas planētas simboliski savieno zvaigznes stari," ceturtdien paziņojumā klāsta NASA.
Plāksnīte izvietota uz šķērsstieņa rovera aizmugures daļā un būs arī mastā izvietotās fotokameras "redzeslokā".

Foto: NASA

Ja viss noritēs pēc plāna un Covid-19 pandēmija šo misiju nepatraucēs, "Perserverance" pretī savām jaunajām mājām dosies laika posmā no 17. jūlija līdz 5. augustam, kad Zeme un Marss savstarpēji ir piemērotā pozīcijā starpplanetārajam lidojumam. Šādas izdevības ir ik 26 mēnešus.

"Perseverance" plānots nosēdināt Jezero krāterī, kur savulaik, kā uzskata zinātnieki, bijis ezers un upes delta. Pašgājējs uz Marsa meklēs pierādījumus tam, vai uz marsa savulaik pastāvējusi dzīvība, kā arī izmēģinās dažus jaunus izpētes instrumentus, viens no tiem ir arī neliels drons.

Tāpat "Perseverance" būs viens no spēlētājeim vērienīgajā misijā, kurā iecerēts uz Zemes nogādāt Marsa paraugus. Šajā uzdevumā piedalīsies arī Eiropas kosmosa aģentūras rovers. Par to vairāk vari lasīt rakstā "Miljardi par riekšavu iežu. Ambiciozais plāns nogādāt uz Zemes gabaliņu Marsa".

"Perseverance" gan nav pirmais rovers, kurš nogādājis pamatīgu katalogu vārdu uz sarkanās planētas – 2,4 miljoni vārdu bija bagāžā arī 2018. gada nosēdinātajai zondei "InSight".

Foto: NASA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!