Foto: Shutterstock
Nāves metāls ("death metal") ir viens no ekstrēmākajiem smagās mūzikas žanriem ar īpašu vokalizēšanas manieri. Bieži vien cilvēki, kas ar metāla mūziku ir uz "jūs", to varētu raksturot kā parastu bļaušanu un rūkšanu, ko var izpildīt ikviens nepraša. Patiesībā gan, ja vokālists cer uz ilgstošu karjeru un grib saudzēt savas balss saites, arī šāda veida vokalizēšana prasa zināšanas un treniņus. Nu izrādās, ka līdzīgu tehniku zemas frekvences rūcienu ģenerēšanā, iespējams, izmanto arī dažas sikspārņu sugas, vēsta CNN.

Ne tikai nāves metāla un vairāku citu smagās mūzikas žanru vokālisti izmanto šādu vokalizēšanas tehniku – tā noder arī, piemēram, mongoļu rīkles dziedātājiem. Dienviddānijas Universitātes pētnieki tikmēr ieinteresējušies par to, kā šādas ļoti zemas frekvences skaņas spēj izdabūt ārā mazā auguma ūdeņu naktssikspārnītis (Daubenton's bat, Myotis daubentoni).

Ja cilvēka vokālais diapazons ir apmēram trīs līdz četras oktāvas, tad sikspārņiem tās ir jau iespaidīgas septiņas oktāvas. Augstās frekvences skaņas tie izmanto navigācijai, bet zemākas frekvenes ņurdieni un rūcieni ir saziņai ar citiem sikspārņiem.

Pētnieki no pieciem iemidzinātiem sikspārņiem izņēma balsenes un šos orgānus filmēja, kamēr tiem tika pievadīta gaisa plūsma, lai simulētu elpošanas procesu. Tādējādi zinātnieki tiešā veidā varēja novērot dažādo membrānu un balss saišu kustību gaisa plūsmas ietekmē. Tostarp šis bija pirmais tiešais novērojums, kurā redzams, kā darbojas šo dzīvnieku neīstās balss saites. Precīzas šo saišu zemo frekvenču vibrācijas gan netika novērotas, taču pētnieki spekulē, ka tieši tās piedalās zemo skaņu ģenerēšanā – gluži kā cilvēku balsenes gadījumā.

Par neīstajām balss saitēm dēvē gļotādas krokas starp balss dobuma priekštelpu un balss aparātu. Apakšējā robežā gļotāda veido īstās balss saites. Neīstās balss saites savu nosaukumu ieguvušas, jo savulaik tika uzskatīts, ka tām nav nekādas būtiskas lomas skaņu radīšanā, cilvēkam runājot normālā tembrā. Taču pētījumos vēlāk secināts, ka tām ir ļoti svarīga loma unikālu un specifisku skaņu ģenerēšanā. Tostarp arī tā dēvētā nāves metāla vokālisti izmanto neīstās balss saites, lai no sevis izdabūtu žanram raksturīgās skaņas.

Tieši ko ar zemajiem rūcieniem cits citam grib pateikt sikspārņi – to šajā pētījumā zinātnieki nemēģināja atkost. "Daži rūcieni, šķiet, pauž agresiju. Citi aizkaitinājumu, bet dažiem citiem rūcieniem varētu būt vēl kāda loma," plecus rausta viens no pētījuma līdzautoriem, biologs Lase Jākobsens.

Jāņem arī vērā, ka mums zināmas ap 1400 sikspārņu sugu, un arī to balsenes ir atšķirīgas. Vēl daudz pētāmā. Varbūt kādas citas sugas sikspārņu balsenēm būs šis tas kopīgs ar operas solistiem?

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!