Kā atšķiras tā saucamie melno cepuru jeb ļaunprātīgie hakeri no balto cepuru jeb ētiskajiem hakeriem? Kāda ir hakera darba ikdiena un kādi izaicinājumi šobrīd ir aktuāli saistībā ar datu aizsardzību – par to kopienas "The Raccoons" video sērijas "Ievads STEM" astotajā lekcijā.

Palielinoties datu daudzumam un datu digitalizācijai, arvien lielāka uzmanība tiek pievērsta šo datu aizsardzībai un drošībai. Nu jau gandrīz katra platforma, ko mēs ikdienā izmantojam, prasa dažāda veida informāciju no lietotāja. Tā ir arī uzņēmuma atbildība šo informāciju aizsargāt. Arī valsts pārvaldes sistēmas arvien vairāk cenšas nodrošināt pieejamību un apmainās ar informāciju elektroniski, kas attiecīgi prasa ieviest papildu drošības sistēmas.

Hakeri ir cilvēki, kuri cenšas izmantot sistēmas un mehānismus veidos, kādos tos nav paredzēts izmantot. IT sistēmu kontekstā attiecīgi šis jēdziens sašaurināms uz IT sistēmu izmantošanu veidos, kādos to izstrādātājs to nav paredzējis. Parasti vārds "hakeris" biežāk raisa negatīvas asociācijas un saistās ar pretlikumīgām darbībām. Taču ne visi hakeri ir ļaunprātīgi – hakerus var iedalīt vairākās kategorijās atkarībā no to motīviem. Iepriekš minētie ļaunprātīgie jeb tā dēvētie melno cepuru hakeri (black-hat hackers) ir tie, kas mēģina nelegāli iekļūt sistēmās savtīgu motīvu vadīti. Turpretī ētiskie jeb balto cepuru hakeri sistēmu uzlaušanu veic ar konkrētā programmatūras izstrādātāja vai uzņēmuma atļauju, lai testētu drošības sistēmas un atklātu tajos "caurumus", ko varētu izmantot ļaunprātīgie hakeri, ja problēma laikus netiktu novērsta.

Šajā lekcijā par to, kā tiek nodrošināta datu aizsardzība un kā ikdienā izskatās hakera profesija, stāsta "Possible Security" pārstāvis Kirils Solovjovs un "Tet" pārstāve Ieva Lauga.

Pēc lekcijas noskatīšanās vari doties uz "The Raccoons" vietni un aizpildīt testu, lai saņemtu balvu par labi padarītu darbu!

Šis ir astotais video lekciju ciklā, ko veido tiešsaistes kopiena "The Raccoons". Kopiena pulcē studentus un vecāko klašu skolēnus, kuri vēlas iepazīt jaunākās tehnoloģijas un programmēšanas prasmes radošā un savstarpējas sadarbības veicinošā vidē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!