Piektdienas, 2. jūnija, vakarā Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA) sola ko nebijušu – visiem kosmosa izpētes entuziastiem būs iespējams vērot attēlus no Marsa "YouTube" tiešraidē. Precīzāk sakot, gandrīz tiešraidē, jo signāls no Marsa līdz Zemei ceļos apmēram 17 minūtes. Tiešraide sāksies pulksten 19 vakarā.

Šis notikums ir par godu Marsa mākslīgajam pavadoniem "Mars Express", kas startēja tieši pirms 20 gadiem un nu vairāk nekā 19 gadus riņķo orbītā ap Marsu, sūtot atpakaļ detalizētus sarkanās planētas virsmas attēlus.

"Ierasti mēs, kad skatāmies uz kārtējo attēlu no Marsa, zinām – tas uzņemts pirms vairākām dienām. Esmu patīkami satraukts par iespēju redzēt Marsu tādu, kas tas ir šobrīd," bilst EKA pārstāvis Džeimss Godfrijs.

Tiešraide ilgs apmēram stundu:

Ir vairāki iemesli, kāpēc Marsu parasti nevar redzēt "dzīvajā". Galvenais no tiem – bieži vien attēli tiek uzņemti brīdī, kad pavadonis orbītā ap Marsu atrodas tādā punktā, ka tieši sakari ar Zemi nav iespējami, proti, Marss atrodas starp pavadoni un Zemi. Attēli tiek uzglabāti pavadoņa atmiņā un nosūtīti uz Zemi vēlāk.

Arī šī tiešraide gluži nebūs tāda, kādas sagaidām uz Zemes – gandrīz bez aiztures. Signāls līdz Zemei no Marsa ceļo ar gaismas ātrumu, un tas prasa no trim līdz 22 minūtēm, atkarībā no abu planētu savstarpējā izvietojuma orbītā ap Sauli. Šobrīd signālam līdz Zemei no Marsa jāceļo aptuveni 17 minūtes, tātad arī šajā tiešraidē mēs Marsu redzēsim tādu, kāds tas bija nesenā pagātnē. Ieskaitot vēl signāla apstrādi un ceļu cauri serveriem uz Zemes, EKA lēš, ka kopumā aizture būs apmēram 16-18 minūtes. Tas var nedaudz pamainīties – iepriekš nekad šāda tiešraide nav īstenota, tāpēc EKA pieļauj nelielas nobīdes.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!