Kāpēc mēdz sāpēt galva, kā noteikt, vai galvassāpju iemesls ir migrēna, kā to ārstēt un cik liela loma ārstēšanā ir pacientu līdzestībai – par šiem jautājumiem Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) podkāstā "RSU Veselības ekspresis" sarunājas RSU viesdocētāja un pētniece neiroloģe Līga Mekša un RSU Veselības psiholoģijas un pedagoģijas katedras docētāja un klīniskā psiholoģe Jeļena Harlamova.

Gandrīz katram no mums savu reizi ir sāpējusi galva, bet šīs sāpes ir viegli remdējamas ar atpūtu, dienas režīma sakārtošanu vai vienkāršiem pretsāpju medikamentiem. Migrēnas pacientiem galvassāpes mēdz būt neizturami spēcīgas, un tās bieži vien pavada vemšana, neskaidra redze, galvas reiboņi, nepatika pret gaismu un trokšņiem, kā arī citas nepatīkamas izjūtas, kas laupa spēju turpināt ikdienas gaitas. Ir dati, ka pasaulē no migrēnas cieš 12 līdz 25% cilvēku, bet Latvijā migrēnas pacienti varētu būt desmitā daļa iedzīvotāju. Migrēna ir visbiežāk sastopamā neiroloģiskā slimība un viens no biežākajiem darba nespējas iemesliem.

"Nosliece uz migrēnu var iedzimt, bet tā var arī rasties cilvēkam jebkurā vecumā, arī bērniem," uzsver neiroloģe Līga Mekša. "Speciālu izmeklējumu šīs slimības noteikšanai nav, to diagnosticē ārsts pēc sarunas ar pacientu. Var teikt, ka migrēna ir veids, kā smadzenes reaģē uz dažādiem kairinātājiem. Pēc būtības tā ir sterils iekaisums nervu šūnās, sāpes var attīstīties lavīnveidīgi, tāpēc ir svarīgi laicīgi un atbilstošās devās lietot pretsāpju medikamentus. Ja migrēnai nepievērš uzmanību un neārstē, cilvēka dabiskā spēja tikt galā ar sāpēm izsīkst un rodas hroniskas sāpes."

Gan Līga Mekša, gan klīniskā psiholoģe Jeļena Harlamova novērojušas dažas kopīgas iezīmes migrēnas pacientiem – bieži tie ir cilvēki, kas sevi pārslogo.

Var teikt, ka šie pacienti bieži vien ir darbaholiķi un perfekcionisti. Tie ir cilvēki ar ļoti augstu, pat pārmērīgu atbildības izjūtu, pirmkārt, pret sevi.
Jeļena Harlamova
Ekspertes uzskata, ka cīņa ar migrēnu jāsāk, pirmkārt, ar sava psihoemocionālā stāvokļa sakārtošanu. "Psihoterapijā ir vairākas pieejas, kā palīdzēt pacientiem ar sāpēm, un viena no rekomendējamām un plašāk izmantotajām ir kognitīvi biheiviorālā terapija. Kopā ar pacientu meklējam veidus, kā mainīt iemācītās negatīvās pārliecības par sevi un sāpēm, kā mainīt nepalīdzošus stresa pārvaldīšanas veidus un uzvedības stratēģijas uz efektīvākām. Svarīgi ir pieņemt sevi, kā arī iemācīties plānot darbu un atpūtu," stāsta Harlamova.

"Būtiski ir sakārtot pamatlietas – regulāri ēst, vingrot, izgulēties. Tas izklausās vienkārši, bet to daudziem ir grūti ievērot," par migrēnas ārstēšanu turpina Līga Mekša. "Jaunākā metode migrēnas ārstēšanā ir monoklonālo antivielu injekcijas – tās ir zāles, kas inaktivē migrēnas lēkmi izraisošās ķīmiskās vielas smadzenēs."

Podkāsts ir pieejams "Spotify" un "Podbean" platformās, kā arī klausāms RSU "YouTube" kanālā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!