Foto: Shutterstock
Šobrīd gana daudz un bieži runājam par mērķtiecīgiem pētījumiem un eksperimentiem, lai noskaidrotu, piemēram, jauna vīrusa paveida īpatnības, vakcīnu un citu medikamentu iedarbību, efektivitāti u. tml. Taču ļoti daudzi atklājumi un izgudrojumi, bez kuriem nebūtu iedomājama mūsdienu medicīna, patiesībā ir bijuši kādas nejaušības, aizmāršības vai kļūdas rezultāts.

Vācu rakstnieks, mākslas teorētiķis, valstsvīrs, arī zinātnieks un atklājējs Johans Volfgangs Gēte ir rakstījis: "Atklājumiem ir vajadzīga veiksme, atklāsme, intelekts – neviens nevar iztikt bez otra." Un viņa sacīto praksē ir pierādījuši daudzi jo daudzi izgudrotāji un atklājēji. Kādām nejaušībām vai laimīgām sakritībām varam pateikties par dažādiem nozīmīgiem medicīniskiem atklājumiem? To noskaidro turpmākajās rindās.

Elektrokardiostimulators

Elektrokardiostimulatora izgudrošana notika divos nejaušības pavadītos cēlienos, kuros ārkārtīgi liela loma bija arī mūsu četrkājainajiem draugiem – suņiem. Viss sākās 1949. gadā, kad Toronto Bantinga institūta pētnieku grupa mēģināja noskaidrot, vai suņa ķermeņa "superatdzesēšana" un vēnu, kas pievada asinis tieši sirdij, nospiešana varētu atvieglot atvērtu sirds operāciju veikšanu. Pētnieki suņus ietina atdzesētās segās un, lai četrkājainie draugi netrīcētu, injicēja tiem pentanolu un kurāri. Apmēram puse suņu veiksmīgi pārcieta operāciju un atguva normālu ķermeņa temperatūru.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!