Foto: Shutterstock
Dinozaurs – tas ir kaut kas sens, mežonīgs un... izmiris. Taču izrādās, ka daļa uzskatu, kas mūsu sabiedrībā valda par šiem aizvēsturiskajiem radījumiem, ir nepatiesa, turklāt tos dāsni "baro" arī Holivudas filmas.

Tiesa, ar dinozauriem vēl ir arī tā interesantā padarīšana, ka par tiem joprojām ir ļoti daudz nezināmā un tiek atklāti arvien jauni to veidi un sugas, iegūta jauna informācija par jau izraktajiem paraugiem, jo attīstās arī pašas zinātnes iespējas un pētniecības metodes.

Kas ir pirmais, kas jums nāk prātā, izdzirdot vārdu "dinozaurs"? Visticamāk – lielais Tyrannosaurus rex jeb T. rex. Jau pēc vārda spriežot – karalis. Milzīgs, zobains, bīstams. Viņa iespaidīgais skelets ar lielo galvaskausu, raženo asti un smieklīgi īsajām priekškājām ir katra muzeja lepnums, paleontologa sapnis un melnā tirgus dīleru "kārums" – šo milzu rāpuļu skeleta vērtība sniedzas vairākos desmitos miljonu. Pavisam nesen, 2020. gada nogalē, zinātnes aprindās izcēlās diezgan pamatīgs skandāls, kad "Christie's" izsolē anonīms pircējs par 38 miljoniem dolāru iegādājās vienu no slavenākajiem T. rex skeletiem, atklājēja vārdā sauktu par Stenu. Tā kā pircējs nevēlējās atklāt savu vārdu, bija pamatotas bažas, ka šis dinozaurs zinātnei, visticamāk, būs zudis un, iespējams, rotās kādu greznas privātmājas vestibilu. Pagaidām Stens tā arī nav uzradies un viņa liktenis nav zināms.

T. rex attēlots daudzās dinozauru filmās un visās ir viens no bīstamākajiem rāpuļiem. Pat mīlīgajā multenē "Ledus laikmets". Un visās filmās tiek kultivēts kāds mīts par šo "karalisko" dinozauru. Kāds?

1. Tiranozaura švakās roķeles

Lai turpinātu lasīt, iegādājies abonementu.

Lūdzu, uzgaidi!

Pielāgojam Tev piemērotāko abonēšanas piedāvājumu...

Loading...

Abonēšanas piedāvājums nav redzams? Lūdzu, izslēdz reklāmu bloķētāju vai pārlādē lapu.
Jautājumu gadījumā raksti konts@delfi.lv

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!