Foto: Publicitātes attēli

"SpaceX" ar savām atkārtoti daļēji izmantojamajām "Falcon 9" raķetēm nu jau pavisam droši nostiprinājis savas pozīcijas kā uzticams komerciālais kosmisko lidojumu pakalpojumu sniedzējs, nogādājot Zemes orbītā ne tikai kravu, bet nu jau arī astronautus uz Starptautisko kosmosa staciju un atpakaļ. Taču konkurenti neguļ, un 2015. gadā dibinātais "Relativity Space" paziņojis, ka pilnībā atkārtoti izmantojama un ar 3D printeri drukātā "Terran R" raķete kosmosā dosies jau 2024. gadā, vēsta "Space.com".

""Terran R" ir raķešu inovāciju un dizaina augstāko sasniegumu galvgalī. Pilnībā atkārtoti izmantojama un pilnībā ar 3D drukas metodi izstrādāta, "Terran R" būs lieliski piemērota, lai kalpotu klientu aizvien pieaugošajām vajadzībām, attīstoties milzīgiem satelītu tīkliem, kā arī būs liels lēciens uz priekšu, lai sasniegtu mūsu mērķi – industriālo bāzi ārpus Zemes," ambiciozos plānus ieskicē "Relativity Space" par ražošanu un inženiertehniskajiem risinājumiem atbildīgais viceprezidents Zaks Dans.

Pirms tam gan vēl jāsagaida, kādus rezultātus nesīs daudz mazākās "Terran 1" (ilustrācijā pa kreisi) izmēģinājumi, kam jānotiek šogad. "Terran 1" ir 35 metrus gara un, atbilstoši kompānijas norādītajiem tehniskajiem parametriem, spēs zemajā Zemes orbītā 1,25 tonnas smagu kravu.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Zīmīgi, ka ar 3D printeri radīts ne tikai raķetes korpuss, bet pat visi "Aeon 1" raķešdzinēji, kas ļauj ražošanā izmantot gan daudz mazāk atsevišķu detaļu, kas būtu jāmontē kopā, gan krietni samazina ražošanas laiku un izmaksas.
"Relativity Space" pārstāvji apgalvo, ka varot "no nulles" dabūt gatavu raķeti mazāk nekā divu mēnešu laikā.
Nupat ambiciozi pieteiktā "Terran R" būs jau 66 metrus gara divpakāpju raķete, un plānotā kravnesība līdz zemajai Zemes orbītai ir 20 tonnas, tādējādi tieši konkurējot ar "SpaceX" galvenajiem "darba zirgiem" – "Falcon 9" raķetēm, kuru kravnesības spējas ir vien par dažām tonnām labākas. Tiesa, pagaidām šis viss ir tikai "uz papīra", un par "Terran R" reālajām spējām runāt varēsim pēc pirmajiem izmēģinājuma lidojumiem.

Šobrīd atkārtoti izmantojama ir "Falcon 9" pirmā pakāpe, turklāt nupat viena no "SpaceX" raķetēm uzstādīja zīmīgu rekordu, kravu orbītā nogādājot un veiksmīgi uz zemes atpakaļ nosēžoties desmito reizi. "Relativity Space" ar savu 3D drukas piegājienu cer šo konceptu virzīt vēl tālāk un padarīt atkārtoti izmantojamu ne tikai nesējraķetes pirmo pakāpi, bet arī otro pakāpi un kravas nodalījumu.
"Starp 3D drukas tehnoloģijām un atkārtotu izmantošanu ir organiska sakarība, šī pieeja mums dod nepārspējamas priekšrocības, lai varētu dizainēt vislabāko atkārtoti izmantojamo raķeti," dižojas "Relativity Space" līdzdibinātājs Tims Eliss.

Ceļā uz jaunās raķetes izstrādi palīdzēs arī samērā lielā investoru interese – "Relativity Space" nupat paziņoja, ka šim projektam izdevies piesaistīt 650 miljonus dolāru lielas investīcijas, kas nu pieskaitāmas jau pērn izziņotajam pusmiljardu lielajam ieguldījumam "Terran" raķešu attīstībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!