Foto: Publicitātes attēli

Ja "SpaceX" kosmosa biznesā ieviesa pirmo atkārtoti izmantojamo nesējraķeti, kas spēj kravu nogādāt orbītā, tad jaunuzņēmums "Relativity Space" cer savu vārdu raķešbūves vēstures grāmatā ierakstīt ar pirmo 3D drukāto raķeti, vēsta tehnoloģiju vietne "The Verge".

Losandželosā bāzēto uzņēmumu "Relativity Space" dibinājuši "SpaceX" un "Blue Origin" inženieri, kuri šobrīd projektē uzņēmuma "pirmdzimto" – raķeti "Terran 1".

Iecere ir ambicioza, proti, attīstīt tehnoloģijas, kas ļautu ikvienu raķetes detaļu, tostarp arī pašus raķešdzinējus, drukāt ar 3D printeriem, tādējādi krietni samazinot ražošanas izmaksas un ražošanā iesaistīto speciālistu skaitu. Lai ko tādu panāktu, protams, nederēs kurš katrs 3D printeris, tāpēc uzņēmums radīja paši savu, nodēvētu par "Stargate".

Šobrīd "Relativity Space" mitinās vairāk nekā 1,1 hektāru plašās telpās Longbīčā, Kalifornijā, kur turpina darbu pie "Terran 1".

Par to, ka nodomi nopietni un kompānija ir pārliecināta, ka projekts nepaliks vien "uz papīra", bet nonāks vismaz līdz izmēģinājumiem, liecina arī jau iznomātā palaišanas platforma Kanaverala ragā, Floridā. Nupat "Relativity Space" izvērsusies arī rietumkrastā, parakstot vienošanos par raķešu palaišanu no Vandenberga Gaisa spēku bāzes Kalifornijas dienvidos.

Pirms vairāk nekā gada parakstītā vienošanās paredz, ka "Terran 1" pirmais starts notiks nākamā gada nogalē no Kanaverala raga, bet uzņēmums vienlaikus gatavojas arī ievākties ēkā Nr. 330 Vandenberga bāzē un nodrošināt otru alternatīvu savu raķešu startiem, tāpēc šie plāni, visticamāk, mainīsies.

Vēl neizmēģinātā un "neizdrukātā" nesējraķete jau tikusi arī pie pirmās kravas – "Relativity Space" vienojusies ar satelītu operatoru "Iridium" par sešu satelītu nogādāšanu orbītā no Vandenberga bāzes.

Uzņēmuma vadītājs Tims Eliss norāda, ka tieši iespēja startēt no Kalifornijas apvienojumā ar solītajām zemajām izmaksām pateicoties izmantotajai tehnoloģijai – 3D drukāšanai – bija galvenais faktors, kāpēc "Iridium" uzticēja šo satelītu nogādāšanu orbītā tieši "Relativity Space".

Foto: Publicitātes attēli

"Relativity Space" sola, ka viens "Terran 1" starts izmaksās salīdzinoši ļoti maz, sākot no 10 miljoniem dolāru. Raķete spēs zemajā orbītā nogādāt 1,2 tonnu smagu kravu. Salīdzinājumam – "SpaceX" raķetes "Falcon 9", kuras pirmā pakāpe izmantojama atkārtoti, starts izmaksā ap 60 miljoniem dolāru (un ap 50 miljoniem, ja startē iepriekš jau izmantota nesējraķete). Tiesa, arī tās kravnesība ir daudzkārt lielāka – "Falcon 9 Block 5" teorētiski var zemajā orbītā nogādāt līdz pat 22 tonnām smagu kravu.

To, vai ambiciozo ieceri izdosies sasniegt noteiktajā termiņā, rādīs laiks – "Relativity Space" savu pirmo drukāto raķeti cer samontēt līdz gada beigām, taču kompānijas piecu pastāvēšanas gadu laikā daži būtiski sasniegumi jau bijuši, piemēram, notikuši intensīvi raķešdzinēju "Aeon 1" izmēģinājumi.

Tāpat arī piesaistītie 185 miljoni dolāru, kas ir gana pirmo komerciālo misiju finansēšanai, liecina par investoru ticību "Relativity Space" vīzijai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!