Bez ūdens lāses nav iedomājama ne roku mazgāšana, ne rīta kafija, kur vien skaties, ūdens ir klātesošs. Sandis Dejus joko, ka bieži vien cilvēki krāna ūdeni uzskata par dabas parādību. Vairāk nekā desmit gadus viņš pēta dzeramā ūdens kvalitāti un izmaiņas ūdensapgādes tīklā un paralēli darbojas kustībā "Ū vitamīns" un mudina dzert krāna ūdeni. Oficiālais amata apraksts vēsta, ka Sandis ir Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorijas vadošais pētnieks, bet arī par apzīmējumu "krāna ūdens influenceris" viņš neapvainojas un labprāt pastāsta, kā ūdens no zemes dzīlēm nonāk pie mums. Tomēr pavisam cita lieta ir pārliecināties par visu savām acīm, tādēļ ūdens sagatavošanas stacijas "Daugava" vadītāja Andra Pļavenieka pavadībā izstaigājām ēkas, kur dienu un nakti ūdeni nostādina, filtrē un dezinficē, pirms tas nokļūst pie patērētājiem.

Oficiālais amata apraksts vēsta, ka Sandis ir Rīgas Tehniskās universitātes Ūdens pētniecības un vides biotehnoloģiju laboratorijas vadošais pētnieks, bet par apzīmējumu "krāna ūdens influenceris" viņš neapvainojas un labprāt stāsta, kā ūdens no zemes dzīlēm nonāk pie mums. Tomēr pavisam cita lieta ir pārliecināties par visu savām acīm, tādēļ ūdens sagatavošanas stacijas "Daugava" vadītāja Andra Pļavenieka pavadībā izstaigājām ēkas, kur dienu un nakti ūdeni nostādina, filtrē un dezinficē, pirms tas nokļūst pie patērētājiem.

Tiem, kas gadiem ilgi nav dzēruši krāna ūdeni, Sandis iesaka vienkārši pamēģināt, jo pēdējo gadu laikā pilnveidots ne tikai ūdens sagatavošanas process, bet atjaunoti arī pilsētu cauruļvadi. Ja tomēr ūdens malkā jūtama dzelzs un izlietnē vai vannā parādās brūngana nogulšņu strīpiņa, Sandis iesaka iegādāties diega filtru, ko var uzstādīt mājokļa ievadā. Bet, ja ūdens šķiet sastāvējies, var izmantot ogļu filtrus vai filtru krūzes, kas attīra no nepatīkamām smakām un garšām. 

Ūdens visgaršīgākais ir tad, kad ir auksts un svaigs, 8–12 grādu temperatūrā, kā tas ir ūdensapgādes tīklā. Ja ūdens ir siltāks, tā izteikti labās garšas īpašības var būt pazudušas. Ja aukstā ūdens krānā līst remdens ūdens, ieteicams to notecināt un sagaidīt vēso un gardo ūdens malku. Sandis skaidro, ka bieži vien cilvēkiem ir aizspriedumi par to, kā tad ūdenim būtu jāgaršo, tādēļ kopā ar Rīgas Stradiņa universitātes sociālantropologiem tiek pētīts, kā cilvēki uztver, vai ūdens ir dzerams.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!