Foto: Publicitātes foto

Reiz Ivans Gercevs, kurš studē robotiku Transporta un sakaru institūtā (TSI), centās palīdzēt kolēģim izstrādāt inovatīvas ierīces konstrukciju un aprīkojumu. Viņa padomus un priekšlikumus augsti novērtējā TSI vadošie pētnieki. Kad projekts bija pabeigts, Ivans tika aicināts kļūt par jaunāko inženieri TSI Telekomunikācijas, elektronikas un robotikas centrā (TERC).

TSI pēc uzņēmuma "3D Engineering" pasūtījuma izstrādāja inovatīvu risinājumu lāzerskenerim "3D Speed Up", kas palīdz paātrināt 3D datu ieguvi un apstrādi, strādājot paralēli ar lāzerskeneri. Sīkāk par to, kāpēc ierīce ir vajadzīga, un par tās darbības principu, var lasīt rakstā "Kā Latvijā tapa lāzerskenēšanas risinājums, kas ļauj ietaupīt pat nedēļu laika". No TSI puses projekta komanda bija visai daudzveidīga: gan vadošie pētnieki un profesori, gan studenti. "Studentiem šis projekts bija īpaši interesants, jo tas bija absolūti reāls pasūtījums, kas nāca no industrijas. Prieks, ka pasūtītājs uzticēja darbu mūsu profesionālajai un pieredzējušajai komandai," atzīmē TSI Zinātniskās daļas vadītājs Vladimirs Petrovs.

Studenti uzdevuma augstumos

Uzdevumu loks bija plašs – ierīces darbības algoritma radīšana, programmatūras izstrāde, kā arī pašas ierīces inženierija, lai to būtu iespējams izdrukāt ar 3D printeri, samontēt un pārbaudīt darbā. Ar ierīces modelēšanu un konstruēšanu nodarbojās TSI Telekomunikācijas, elektronikas un robotikas centra (TERC) speciālisti.

Ivans Gercevs projekta laikā bija studiju programmas "Robotika" otrā kursa students (tagad sesija izcili nokārtota, un Ivans skaitās jau trešā kursa students). Ivans ir no Valmieras un vispārējo vidējo izglītību ieguvis Valmieras 2. vidusskolā. Jau studiju sākumā jaunietis demonstrēja savu potenciālu un izpelnījās TSI partnera – uzņēmuma "Robologic GmbH" – grantu, kas pilnā apmērā sedz studiju maksu. Studiju laikā viņš uzsāka arī pusslodzes darbu TERC kā jaunākais inženieris. Sākotnēji Ivans pat nezināja par "3D Speed Up" projektu, bet ņemot vērā, ka viena no projekta daļām bija ierīces inženierija, projekta komanda pieaicināja Ivanu un uzticēja viņam šo uzdevumu, kuru viņš arī veiksmīgi risināja. Kopš tā laika viņš kļuva par pilntiesīgu projekta dalībnieku.

Foto: Publicitātes foto

Bet Ivans nebija vienīgais students, kas darbojās šajā projektā. Viņam līdzās strādāja arī divi aktīvi pirmkursnieki – Ņikita Fatunovs un Ņikita Ostrovenecs, kuri studē programmā "Elektronika" un arī ļoti labi sevi pierādīja citos TERC projektos, par ko vairāk var lasīt rakstā "Studē tikai pirmajā kursā, bet jau izstrādā inovatīvus kases aparātus Latvijas tirgum".

"Neviens nevarēja ko tādu paredzēt"

"Ivans no nulles izstrādāja ierīces 3D modeli – kā tam jāizskatās, kā to izdrukāt, kā iebūvēt tajā visus sensorus un citus nepieciešamos komponentus. Vēl vairāk – viņš izdomāja un izgatavoja vienu no nozīmīgākajiem komponentiem, proti, skanera leņķa noteikšanas ierīci, un panāca tā veiksmīgu darbību. Šajā projektā Ivana spējas atklājās kā nekad iepriekš. Šis jaunietis ir tiešām talantīgs, un mērķtiecīgs" stāsta Aleksandrs Kraiņukovs, TERC vadītājs.

Foto: Publicitātes foto

Ivans par savu ieguldījumu spriež kautri: "Ierīces komponenti mums pārsvarā jau bija gatavi: kameras, dators utt. Es modelēju korpusu, aprīkojumu un stiprinājumus, izdrukāju tos 3D printerī un uzstādīju." Leņķa noteikšanas ierīces veidošanā bija savi izaicinājumi. "Pastāv dažādu veidu skanera leņķa noteikšanas ierīces, mēs izmantojām to, kurš pēc noteiktu leņķu skaita deva signālu kontrolieriem, kad tas veica nepieciešamo distanci. Tas ir vajadzīgs, lai pareizi noteiktu lāzerskenera "3D Speed Up" pozīciju. Kad vajadzēja fiziski izgatavot šo komponentu, 3D drukas procesa īpatnība neļāva sasniegt nepieciešamo precizitāti, tāpēc mēs izmantojām arī frēzēšanas iekārtu. Izveidojām daudz prototipu, daudz eksperimentējām pirms atradām piemērotāko variantu," pieredzē dalās Ivans.

Ierīcei bija nepieciešams izstrādāt arī elektriskās shēmas, kas izrādījās ne tik vienkārši. "Teorijā shēmu izveidot ir samērā vienkārši. Praksē to realizēt var dažādos veidos, un lieta ir tāda, ka daudzi no veidiem dzīvē nenostrādās, jo daudz kas atkarīgs no apkārtējās vides. Darba gaitā mēs atklājām, ka vienkārša USB kopne var radīt traucējumus Wi-Fi darbībai. Un, tā kā mūsu ierīce izmanto Wi-Fi, tā bija liela problēma. Neviens nevarēja ko tādu paredzēt. Ar smiekliem atceros, ka bijām šokā, ka ierīce nestrādā, bet noreaģējām un atcerējāmies, ka teorētiskajās lekcijās tieši par tādu efektu mums stāstīja," pieredzē dalās Ivans.

Bija ārkārtīgi interesanti

Ivans atklāj, ka darba gaitā viņam bija daudz šaubu, nemaz nerunājot par to, cik daudz jaunu zināšanu un iemaņu nācās apgūt, lai sasniegtu rezultātu. Vajadzēja panākt gan to, ka katra projekta daļa – algoritms, programmatūra un ierīces modelēšana – ir izpildīta kvalitatīvi, gan ka visas sastāvdaļas pēc integrācijas precīzi darbojas kopā. Protams, bija gadījumi, kad šķita – esam strupceļā. Taču tas deva mums papildu motivāciju meklēt jaunus nestandarta risinājumus – un tā rodas inovācijas.

Palīdzēja tas, ka bija ārkārtīgi interesanti – citādi būtu neiespējams veikt tādu darbu apjomu. "Es vēlos pateikties visiem kolēģiem no TSI par kopīgo darbu! Katra projekta posmā mums bija grūtības, bet neviens nepadevās un virzījās uz priekšu. Mēs pulcējāmies pie apaļā galda, meklējām kļūdas un risinājumus. Katrs varēja izteikt savas domas par jebkuru projekta daļu un palīdzēt sasniegt kopīgo mērķi. Prieks, ka ir cilvēki, ar kuriem ir tiešām patīkami sadarboties," savu stāstu noslēdz Ivans Gercevs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!