Foto: RTU
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) absolvents Reinis Skorovs biznesā pārvērš bakalaura darbā radītu tehnoloģiju, kas ļauj precīzi izsekot temperatūras izmaiņām pārtikas produkta ražošanā un pārvadāšanā, tā samazinot zaudējumus un riskus veselības.

Reiņa uzņēmums "Kedeon Solutions" attīsta biznesa ideju par sensoru tīklu un platformu temperatūras izmaiņu izsekošanai reāllaikā. To jau izmanto vairāki pārtikas ražošanas un loģistikas uzņēmumi, izdevies piesaistīt arī pirmās riska kapitāla investīcijas 40 tūkstošu eiro apmērā. Tehnoloģija arvien tiek optimizēta un pilnveidota, ieklausoties klientu vajadzībās. "Mēs mācāmies savu produktu," saka biznesa idejas autors.

Reinis uzaudzis un mācījies Vācijā, kurp kopā ar ģimeni pārcēlies jau bērnībā. Skolas laikā aktīvi spēlējis hokeju, taču smagas kājas traumas dēļ nav piepildījies plāns par studijām ASV, izmantojot sporta stipendiju. Neskatoties uz to, ka profesionāla sportista karjera nebija viņa mērķis, pēc kājas traumas Reinis īsti nezinājis, ko darīt tālāk: "Nolēmu atbraukt uz Latviju. Es nebiju mācījies latviešu valodu. Man joprojām vieglāk ir rakstīt vācu valodā. Līdz tam Latvijā uzturējos apmēram nedēļu gadā, lai apciemotu vecvecākus. Bija jau septembra otrā nedēļa, bet pieteicos studijām RTU, un mani uzņēma."

Paralēli studijām Reinis drīz atradis darbu kādā Latvijā strādājošā Vācijas uzņēmumā, kas meklēja programmētājus ar latviešu un vācu valodas zināšanām. Uzņēmumā viņš arī satika līdzīgi domājošos, ar ko kopā piedalījās vairākos hakatonos, pēcāk izveidoja uzņēmumu "Monetizr". Uzņēmuma izstrādātā programmatūra pēta datorspēļu uzvedības algoritmus, piedāvājot spēlētājiem iegādāties ar spēli saistītus papildu produktus, bonusus u.tml. "Monetizr" ir absolvējis divas prestižas akselerācijas programmas ASV – "Uptech Ideas" Ohaio štatā un "TechStars". Neilgi pēc inkubācijas programmas noslēgšanas uzņēmums piesaistīja 1,2 miljonus ASV dolāru lielas investīcijas. Kompānijai ir ofisi Rīgā, Atlantā un Sanfrancisko, tā turpina augt, bet Reinis tomēr nolēmis pievērsties savai idejai.

"Kedeon Solutions" attīsta blokķēdes tehnoloģijā balstītu biznesa ideju par sensoru tīklu un platformu temperatūras izmaiņu izsekošanai reāllaikā.

Pie preču paletes vai dārgāku produktu gadījumā pat pie katra preču iepakojuma tiek pievienots neliels temperatūras sensors, un sensori savstarpēji izveido teritoriālo tīklu. Savukārt ražotnē, kravas automašīnās, noliktavās, vairum un mazumtirdzniecības vietās tiek izvietotas bāzes stacijas. Produktu pārvietojot no ražotnes uz tirdzniecības vietu, teritoriālais tīkls savienojas ar tuvāko bāzes staciju, līdz ar to nevienā brīdī visā piegādes ķēdē reāllaika temperatūras mērījumi netiek pārtraukti. Sensoru iekārtu iegūtie dati uzreiz tiek nodoti un glabāti blokķēdē, izslēdzot iespēju ar tiem manipulēt.

Patlaban nozarē dominējošajās tehnoloģijās katra ķēdē iesaistītā persona temperatūras mērījumus veic pati. Tāpēc, ja atklājas, ka produkts ir bojāts, nereti ir sarežģīti pārbaudīt, kurā posmā noticis pārkāpums. "Mūsu tehnoloģija parāda neefektīvās vietas ķēdē un ļauj izsekot precei visos posmos," uzsver Reinis. Viņš biznesa ideju attīsta kopā ar Ronaldu Sovas un Kristapu Mikasenoku.

Jaunuzņēmums nule piedalījies arī Eiropas Inovāciju un tehnoloģiju institūta (EIT) zināšanu kopienas "EIT Food" jauno ideju/jaunuzņēmumu konkursā "Inovāciju balva", kur biznesa ideja ieinteresēja arī riska kapitāla investorus.

Šobrīd biznesa idejas attīstītājiem ir zināšanas, kā darboties Eiropas un ASV tirgū, pirmie klienti ir no Latvijas un Austrijas pārtikas ražotājiem un loģistikas kompānijām. Uzņēmums plāno gada līdz divu gadu laikā savu tehnoloģiju, cieši sadarbojoties ar klientiem, pilnveidot, optimizēt, automatizēt visus procesus, un tad, piesaistot investīcijas, ieiet ASV tirgū

Šis un līdzīgi materiāli ir atrodami inovāciju un tehnoloģiju mājaslapā Labsoflatvia.com. Portāla mērķis ir informēt, iedvesmot un iedrošināt uzņēmējus, zinātniekus, investorus, biznesa uzsācējus un citus interesentus meklēt attīstības iespējas, sadarboties un kopīgi attīstīt inovāciju un tehnoloģiju vidi Latvijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!