Foto: Reuters/Scanpix/LETA
Vēriena ziņā Īlona Maska kompānijas "SpaceX" projektu "Starlink" diez vai kādam izdosies pārspēt, taču tas nenozīmē, ka citi privātuzņēmumi nolaiduši rokas un pieļaus monopolu Zemes orbītā. Šonedēļ no Baikonūras kosmodroma Kazahstānā "Soyuz" nogādāja orbītā 34 satelītus, kurus izstrādājusi Lielbritānijā bāzētā kompānija "OneWeb". To funkcija ir līdzīga "Starlink" pavadoņiem – ieskaut Zemi statelītu tīklā, lai nodrošinātu platjoslas interneta pārklājumu katrā mūsu planētas nostūrī.

"Starlink" projekta ietvaros orbītā jau atrodas 242 satelīti, un ar katru nākamo lidojumu tiem pievienosies vēl pa 60. "SpaceX" priekšrocība ir arī tāda, ka nav jāpaļaujas uz ārpakalpojumiem kravas nogādāšanai kosmosā. Kopumā Masks iecerējis vismaz 12 tūkstošu satelītu tīklu ap Zemi ar iespēju to nākotnē papildināt ar nākamo slāni – vēl vairākiem desmitiem tūkstošu.

Tikmēr neslinko arī "OneWeb" un pēc tam, kad pērn nosūtīja kosmosā sešus pavadoņus, lai pārbaudītu, vai tehnoloģijas strādā kā iecerēts, nu teju ik mēnesi "šaus gaisā" vairākus desmitus pavadoņu reizē. "OneWeb" cer jau 2021. gadā nodrošināt pilnībā funkcionējošu, satelīttehnoloģijās bāzētu interneta pārklājuma pakalpojumu.

"Kosmiskajā internetā" labas biznesa iespējas saskatījis arī pasaulē bagātākais cilvēks – "Amazon" šefs Džefs Bezoss, tomēr "OneWeb" vadītājs Adrians Stekels nejūtoties biznesa gigantu apdraudēts.

"OneWeb" tīkls galu galā sastāvēs no 648 satelītiem, no kuriem 60 būs rezervē un gatavi aizvietot bojātos.

Jāatgādina gan, ka par satelītu megaprojektiem vismaz pagaidām sajūsmā nav astronomi – jau tagad orbītā esošie "Starlink" satelīti, atstarojot gaismu, atsevišķās pasaules vietās traucē veikt astronomiskos novērojumus. Zinātnieki un "SpaceX" uzsākuši dialogu, lai meklētu risinājumu šai problēmai un radītu tādu satelītu dizainu, kas naksnīgajās debesīs spožumā nepārmāc zvaigznes un nemaisa darbu astronomiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!