Aizvadītā nedēļa Māršala kosmosa lidojumu centrā Hantsvilā, Alabamā, bija visai skaļa – NASA inženieri pārbaudījuši pasaulē lielākās raķetes degvielas tvertnes izturību, apzināti to noslogojot līdz tās izturības robežai un tālāk. Rezultātā pamatīgs blīkšķis, pamatīga plaisa un jaunas zināšanas par NASA topošās sistēmas SLS (Space Launch System) tvertnes "lūzuma punktu".

Ceļš no zemes virsas līdz izplatījumam ir ātrs un nebūt ne gluds – tehnikai ir jāiztur milzu slodzes, tāpēc astronautu drošības vārdā ir kritiski svarīgi noskaidrot, vai katra no detaļām tik tiešām spējīga izturēt ceļu cauri Zemes atmosfērai. Nopietna degvielas tvertnes bojājuma gadījumā sekas būtu katastrofālas.

Šoreiz NASA inženieri var būt gandarīti – SLS degvielas tvertne, kurā plānots pildīt šķidru ūdeņradi, piecu stundu ilgā izmēģinājumā, pakāpeniski palielinot spiedienu, izturēja 260% no tās slodzes, kas gaidāma lidojuma laikā, pirms pārsprāga.

"Sistēmu novešana līdz "lūzuma punktam" ļauj mums iegūt papildu datus un attiecīgi būvēt vēl labākas raķetes," uzsvēris Nīls Ote, viens no vadošajiem SLS inženieriem. "Mēs ar SLS lidosim desmitgadēm ilgi, un degvielas tvertnes uzspridzināšana ļaus mums attīstīt SLS efektīvi un droši, pielāgojot to arvien mainīgajām misijām," piebilda Ote.

Foto: NASA

Datu iegūšanai tvertne tika aprīkota ar tūkstošiem sensoru, kas mēra slodzi, spiedienu, temperatūru. Tāpat visu izmēģinājuma gaitu inženieri vizuālos datus fiksēja ar speciālām videokamerām, kā arī fiksēja dažādus trokšņus, kas varētu liecināt par "lūzuma punkta" tuvošanos.

"Šis izmēģinājums ir lielākais NASA veiktais kontrolētais degvielas tvertnes izmēģinājums, kurā apzināti tvertne novesta līdz "lūzuma punktam". Iegūtie dati būs noderīgi it visām kompānijām, kas izstrādā degvielas tvertnes kosmiskajiem lidojumiem," pārliecināts ir Māršala kosmosa lidojumu centrā notikušā izmēģinājuma galvenais inženieris Maiks Nikolss.

Jāatgādina, ka SLS ir tā sistēma, ar kuru "Artemis" programmas ietvaros plānots pēc daudzu dekāžu pārtraukuma atkal nogādāt cilvēkus uz Mēnesi. SLS degvielas tvertne ir izmēros prāvākā un sarežģītākā, ko NASA uzbūvējusi kopš milža "Saturn V", kas tika izmantots pirmajiem lidojumiem uz Mēnesi "Apollo" programmas ietvaros. Pagaidām "Saturn V" aizvien vēl saglabā pasaulē lielākās raķetes titulu.

Atgriešanās uz Mēness NASA liek domāt ne tikai par jaunu palaišanas sistēmu, bet arī 21. gadsimtam atbilstošu astronautu individuālo ekipējumu, tāpēc cītīgi norit darbs arī pie jauna skafandra pilnveidošanas. Ko mugurā vilks pirmā sieviete uz Mēness, vari izlasīt šeit!

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!