Foto: Shutterstock

Jaunuzņēmumi atšķiras no klasiskām uzņēmējdarbības formām ar spēju ātri pielāgoties un nemainīgi dzīvot sarežģītos un neparedzamos apstākļos. Tāpēc kārtējās pārmaiņas, ko ieviesa dzīves apstāšanās, protams, bija pārsteigums, taču diezgan ātri šīs ekosistēmas pārstāvji uzsāka kustību un sāka meklēt jaunus darbošanās virzienus. Rezultātā gan pasaulē, gan arī Baltijas valstīs un Latvijā radās dažādas iniciatīvas, kas neļauj bezcerībā nolaist rokas, nodrošina jaunas iespējas un vēl gādā par citiem sabiedrības locekļiem, kam visvairāk ir vajadzīga palīdzība.

Hakatonu uzvaras gājiens virtuālajā vidē

"Labs of Latvia" jau ziņoja par globālo hakatonu, kura organizēšanā ir iesaistījušies arī Latvijas pārstāvji. Hakatons "The Global Hack" pulcēs dalībniekus no visas pasaules, kuri izstrādās idejas, kas varētu būt risinājums šī brīža mainīgās pasaules nepieciešamībām. Veiksmīgākās idejas savā starpā dalīs 120 000 eiro lielo balvu fondu. Hakatons norisināsies tiešsaistē no 9. līdz 12. aprīlim. Ja vēl neesi pieteicies kā idejas autors, noteikti ir vērts sekot līdzi, jo komandām būs vajadzīga palīdzība ideju īstenošanas laikā. Īpaši – no specifisku nozaru pārstāvjiem.

Virtuālais hakatons tiks sadalīts 11 sektoros. Katrā novirzienā piedalīsies vairāk kā 20 000 dalībnieki no dažādām pasaules vietām, kas nozīmē, ka kopējais dalībnieku skaits pārsniedz 2 miljonus. Hakatona dalībniekus atbalstīs vairāk kā 1000 dažādu nozaru mentori. Ņemot vērā aizsākto iniciatīvu, hakatonu atbalsta tādas organizācijas un uzņēmumi kā Eiropas Komisija, Pasaules Banka, Apvienoto Nāciju Organizācija, Pasaules Pārtikas programma, "Universal Music" un citas apvienības.

Jaunieši savukārt ir aicināti piedalīties mazāka mēroga virtuālajā hakatonā "The Raccoons", kas no klātienes ir pārcēlies uz tiešsaisti. Papildus jau tagad ir iespēja iegūt jaunas prasmes virtuālajos semināros sešu nedēļu garumā – to var izdarīt, pievienojoties "The Raccoons" sarunu kanālam populārajā ziņapmaiņas vietnē "Slack", lai piedalītos semināros un pildītu dažādus uzdevumus.

Taču projekta galvenais pieturpunkts ir tiešsaistes hakatons, kas jauniešus pulcēs no 8. līdz 10. maijam. 48 stundu laikā viņi veidos komandas un kopīgi izstrādās dažādus tehnoloģiskus un digitālus projektus. Virtuālās vides hakatonā var piedalīties jebkurš vecumā no 18 – 25 gadiem gan ar, gan bez programmēšanas priekšzināšanām, jo semināri, uzdevumi un pats hakatons būs pielāgots visiem zināšanu līmeņiem. Papildus tam, dalībniekiem būs pieejama pieredzējušu mentoru palīdzība, kas labprāt sniegs vērtīgus padomus un palīdzību. Hakatonā varēs piedalīties arī tie interesenti kuri iepriekš nebūs piedalījušies semināros un izaicinājumu uzdevumos.

Pašmāju un ārvalstu idejas iedvesmai

Pirmais hakatons Latvijā notika uzreiz nākamajā nedēļā pēc ārkārtas situācijas izsludināšanas. Rezultātā tapa daudz jaunu ideju, kas arī veiksmīgi tiek joprojām ievestas. Daudz un dažādu ideju tieši krīzes situācijas risināšanai ir arī pasaulē. Te būs dažas iedvesmai no mūsu kaimiņvalstīm:

  • "Velmio" – Igaunijas digitālās veselības jaunuzņēmums, kas ir izstrādājis Covid-19 izsekošanas aplikāciju. Tas plāno iegūto informāciju nodot zinātniekiem.
  • "Kry" – Zviedrijas digitālās veselības uzņēmums nodrošina bezmaksas platformu tiešsaistē medicīnas profesionāļiem visā Eiropā, lai viņiem būtu iespēja uzturēt kontaktus ar saviem pacientiem.
  • "Natural Cycles" – Zviedrijā radīta aplikācija topošajiem vecākiem ir ieviesusi jaunu iespēju lietotājiem sekot līdzi saviem simptomiem, lai pārliecinātos, vai viņi ir vai nav saslimuši ar Covid-19.
  • "Peltarion" – zviedru mākslīgā intelekta uzņēmums piedāvā palīdzību virusologiem, epidemologiem un medicīnas pētniekiem, kas darbojas Covid-19 izpētē, lai kopīgi realizētu viņu idejas.
  • "Liki24" – Ukrainas farmācijas uzņēmums, kas darbojas tiešsaistē, nodrošina bezmaksas medikamentu piegādi karantīnas laikā.
  • "Adent Health" – Dānijas zobārstniecības uzņēmums paātrinājis savas aplikācijas izstrādi, kas ļaus zobārstiem konsultēt pacientus arī attālināti.
  • "Motitech" – Norvēģijā bāzēts novecošanas tehnoloģiju jaunuzņēmums prezentējis virtuālo video riteņbraukšanas konceptu, kas ļauj gados veciem cilvēkiem un demences pacientiem nodarboties ar sportu pašizolācijas laikā.
  • "Infermedica" – Polijas digitālās veselības platforma, kas veselības aprūpes speciālistiem palīdz ar rīkiem diagnožu noteikšanai, ir radījis risinājumu, kas palīdz noteikt risku saslimšanai ar Covid-19.
  • "Qoorio" – Lietuvas sociālā atbalsta platforma karantīnas laikā nodrošina Covid-19 atbalsta platformu, kas piedāvā gan psiholoģisku, gan cita veida atbalstu.
  • "Whispr" – Dānijas mākslīgā intelekta uzņēmums, kas nodrošina dažādu norāžu došanu ar balss komandā, izstrādājis risinājumu viesnīcu komandām, lai pārliecinātos par telpu un personāla nodrošinājuma atbilstību globālajiem Covid-19 standartiem.

Pilnu sarakstu ar apkopojumu par dažādu uzņēmumu piedāvājumu Covid-19 krīzes laikā var izlasīt "Sifted".

Vienmēr jaunākās inovāciju un tehnoloģiju ziņas uzņēmējdarbības iedvesmas portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!