Foto: Shutterstock
Pandēmijas apstākļos Jauno fiziķu skola (JFS), ievērojot valstī noteiktos pulcēšanās ierobežojumus, aprīlī radusi iespēju topošos fiziķus uzrunāt attālināti. Šoreiz trīs video lekcijas par kvantu fiziku, kuras vari noskatīties šeit!

Visu par turpmāko JFS nodarbību norisi vari uzzināt, klikšķinot šeit vai šeit.

Jauno fiziķu skola reizi mēnesī organizē bezmaksas nodarbības vidusskolēniem, dodot iespēju gan iepazīt fizikas teorētisko pusi, gan piedalīties eksperimentos, gan arī populārzinātniskā veidā, padziļinot zināšanas par dažādām ar fiziku saistītām tēmām.

Pirmajā lekcijā par kvantu kriptogrāfijas pamatidejām stāsta JFS veterāns Andris Locāns. Viņš pastāstīs, ar ko īpaša ir kvantu kriptogrāfija, kas pašlaik ir zinātnes pasaulē strauji augošs lauciņš.

Otrajā lekcijā Latvijas Universitātes Fizikas, matemātikas un optopmetrijas fakultātes (LU FMOF) students Roberts Berķis skaidro, kā lietas darbojas kvantu pasaulē, sākot stāstu ar skaņu un gaismu, bet beidzot to ar Šrēdingera vienādojumu.

Trešajā lekcijā jau padziļināti par kvantu fiziku un tās vēsturi – LU FMOF profesors Mārcis Auziņš. Caur vēsturisko prizmu profesors Auziņš vieglā un saprotamā valodā izstāsta, kā zinātnieki nonāca pie tādām neintuitīvām kvantu fizikas idejām kā viļņa-daļiņas duālisms un kvantēšanās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!