Foto: LETA

"Times Higher Education" jaunākajā pasaules universitāšu reitingā inženierzinātņu un tehnoloģiju jomā starp 1000 labākajām universitātēm nosauktas arī Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) un Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Reitingā iekļuvušās universitātes kopumā veido 5% lielu īpatsvaru no visām augstākās izglītības iestādēm pasaulē.

Vadošās vietas reitingā ieņem Kalifornijas Tehnoloģiju institūts, Stenforda universitāte, Kembridžas universitāte un Hārvarda universitāte. Kopumā reitinga kvalitātes prasībām par atbilstošām atzītas 1008 augstākās izglītības un pētniecības iestādes. LLU ieņem pozīciju starp labākajām 801 - 1000 augstskolām, bet RTU ieguvusi vietu grupā no 601 - 800.

Inženierzinātņu un tehnoloģiju virziens ir visplašāk pārstāvētais studiju un zinātnes virziens LLU. Tajā studijas īsteno Informācijas tehnoloģiju fakultāte, Tehniskā fakultāte, Vides un būvzinātņu fakultāte, Pārtikas tehnoloģijas fakultāte un Meža fakultāte.

Savukārt kopējā "Times Higher Education" reitingā 2020 LLU šogad iekļuvusi pirmo reizi, ieņemot vietu 1001+ grupā. Visaugstākie rādītāji iegūti zinātnē un zināšanu pārnesē, līdzvērtīgi konkurējot ar Latvijas Universitāti (LU) un RTU. Kategorijā par zinātnes rādītājiem LLU ir ieguvusi 714. vietu, bet zināšanu pārnesē - 913. vietu. Kopējā, nedalot atsevišķas kategorijas, reitingā LU ierindota pakāpi augstāk, ieņemot 801.-1000. vietu.

Atbilstoši Starptautiskās universitāšu asociācijas datiem, pasaulē 196 valstīs šobrīd ir aptuveni 19 400 augstākās izglītības iestāžu. Tādējādi "Times Higher Education" pasaules universitāšu reitingā izdevies iekļūt tikai aptuveni 5% no visām pasaules augstākās izglītības iestādēm. Citos avotos gan norādīts, ka augstākās izglītības iestāžu ir krietni vairāk nekā 25 tūkstoši, tāpēc reitingā iekļuvušo universitāšu īpatsvars ir vēl mazāks.

"Times Higher Education" reitingā tiek vērtētas pētniecībā aktīvas universitātes no visas pasaules, izmantojot vairākus kritērijus piecos darbības virzienos: studijas (studiju vide), zinātne (apjoms, ienākumi, reputācija), citējamība (zinātnes ietekme), starptautiskais profils (mācībspēki, studenti, pētījumi) un ienākumi no nozares (zināšanu pārnese). Ar kritēriju palīdzību tiek mērīti universitāšu sasniegumi un reitingā iekļautas tikai pasaulē labākās universitātes. Reitinga veidotāji informē, ka novembrī tiks publiskoti reitinga rezultāti arī citas zinātņu nozarēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!