Foto: NASA
Covid-19 pandēmijas ierobežošanas pasākumiem ir daudz dažādu blakņu – atlaisti darbinieki, likvidēti uzņēmumi, vispārēja ekonomiskās aktivitātes apsīkšana un dažādas citas nepatīkamas ekonomiskas un sociālas sekas. Taču ir arī dažas bezprecedenta blaknes, ko šīs pārmaiņas viesušas, proti, cilvēkiem reti ejot ārpus mājas, sabiedriskajam transportam kursējot daudz mazākā intensitātē, zeme burtiski dreb mazāk.

Visā pasaulē seismologi novēro fona vibrāciju sarukumu, ko ierasti ikdienā rada vilcieni, intensīva autosatiksme, cita veida transports. Zemes garozas virskārta vibrē mazāk, un tas nozīmē, ka seismologiem nu ir iespējams fiksēt mazāk izteiktu seismisko aktivitāti, ko iepriekš nomāca transporta radīto vibrāciju fons.

Ģeologs Tomass Lekoks no Beļģijas Karaliskās observatorijas amerikāņu raidorganizācijai CNN norādīja, ka pašizolācijas pasākumi un citi ierobežojumi parasti kustības tik pilnajā Briselē fona vibrācijas samazinājuši par 30 līdz 50 procentiem kopš marta vidus. Šobrīd fona vibrācijas Briselē turas līmenī, kas pielīdzināms Ziemassvētku dienai, kad cilvēki lielākoties laiku pavada mājās.

"Zeme turpina drebēt, bet vibrācijas frekvenču diapazonā no 1 līdz 20 herciem ir daudz mazākā intensitātē," tviterī raksta Karaliskā observatorija.

Lekoks un kolēģi ir tieši ieinteresēti seismiskās aktivitātes pētīšanā Briseles apkaimē, jo ikdienā šīs pilsētas apkaimē, pēc Lekoka vārdiem, seismiskā stacija principā ir "nekam nederīgs pasākums" – tik liels ir transporta radītais fons.

Parasti seismiskās stacijas tieši šī apsvēruma dēļ būvē ārpus biezi apdzīvotām vietām, taču Briseles seismiskā stacija tika uzbūvēta pirms vairāk nekā gadsimta, un pilsēta "apauga" tai apkārt.

Šobrīd arī Briseles seismiskā stacija nu var fiksēt mazāka mēroga seismiskus notikumus. Līdzīgu efektu novēro seismologi arī citās lielās pilsētās, kur ierasti ir intensīva cilvēku un transporta kustība, piemēram, Losandželosā un Londonā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!