Foto: Shutterstock
Cik bieži esi sevi pieķēris domājam: "Tas taču ir pašsaprotami! Kā viņi to var nesapast?" Parasti mēs uzskatām sevi par gudrākiem un citus par vainīgiem, ka viņi kaut ko nesaprot. Tomēr kā ir īstenībā?

Vai esi bērnībā dzirdējis teicienu: "Ja bezdelīgas augstu lido, gaidāms labs laiks." Vai tev šis teiciens šķiet pamatots un loģisks?

Keisars un Blajs 1995. gadā veica pētījumu, kurā aicināja cilvēkus izvērtēt līdzīgu apgalvojumu. Šī pētījuma "sāls" slēpās tajā, ka daļu pētījuma dalībnieku eksperimentā iepazīstināja ar pareizo teicienu, bet daļai pateica tieši pretējo: "Ja bezdelīgas augstu lido, gaidāms slikts laiks." Neskatoties uz pretējiem apgalvojumiem, abas dalībnieku grupas pētījuma veicējiem skaidroja, ka tieši tā teiciena versija, ko viņi dzirdēja, ir "loģiska" un tās nozīme ir diezgan intuitīvi saprotama.

Šāds rezultāts taču nav nekas pārsteidzošs un ir pašsaprotams, vai ne? Cilvēkiem (arī man) piemīt tendence sagaidīt no citiem, ka arī viņi sapratīs man pašsaprotamas lietas. To sauc par "pašsaprotamības ilūziju" ("illusion of transparency").

Es iepriekš rakstā apskatīju, kā cilvēki atpakaļskata kļūdas ietekmē, zinot kādas situācijas rezultātu, domā, ka šis rezultāts taču ir loģisks, un piemeklē tam dažādus skaidrojumus. Ja lasīji manu iepriekšējo rakstu, tev arī iepriekš aprakstītā pētījuma rezultātiem uzreiz vajadzētu šķist skaidriem un pašsaprotamiem. Tomēr, ja tu minēto rakstu neesi lasījis, ja nezini to pašu informāciju, ko es, tad tev, visticamāk, nekas minētajā pētījumā vai pat visā šajā rakstā nešķiet skaidrs vai pašsaprotams.

Pašsaprotamības ilūzijas būtība ir, ka mums katram ir precīzi skaidrs, ko mēs gribam teikt ar mūsu vārdiem. Stāstot vai rakstot par sev pazīstamu tēmu, tavā prātā automātiski "uzpeld" visa fona informācija, ko tu zini par šo jautājumu. Lasot pašam sevis uzrakstīto tekstu, tev prātā "uzpeld" precīzi tie paši koncepti, kurus tu gribi paskaidrot. Tomēr citu domāšana un fona zināšanas nav identiskas tavējām.

Es ļoti ceru, ka ar šo rakstu man sanāca nodot manas domas un atziņas no savas galvas uz tavējo. Analoģiska situācija pastāv arī jebkurā ikdienas sarunā. Kad tevi nākamreiz sarunas biedrs nesaprot – esi racionāls! Nevaino sarunas biedru, bet labāk meklē vainu savā skaidrojumā – tajā parasti slēpjas galvenā problēma pārprastā vai nesaprastā komunikācijā.

--

Par šiem un citiem problemātiskās informācijas veidiem uzzini vairāk SkeptiCafe video un rakstu sērijā "Esi racionāls!", kas top ar CEPA un "Techsoup" atbalstu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!