Foto: US Air Force
Gandrīz divarpus gadu orbītā, vairāki paveikti eksperimenti un joprojām visai skopa informācija gan par pašu lidaparātu, gan tā uzdevumiem. Nupat noslēdzies sestais un līdz šim ilgākais ASV slepenā kosmoplāna X-37B lidojums – tā aizvadītajā sestdienā, 12. novembrī, sekmīgi piezemējās Kenedija vārdā nosauktajā kosmosa centrā Floridā.

Pirmo reizi startējis 2010. gadā, šis bezpilota lidaparāts, kas pēc skata visnotaļ atgādina leģendāros šatlus, aizvien ir eksperimentāls, un gan NASA, gan ASV Kosmosa spēki par tā spējām tur mēli aiz zobiem. Šis tas gan tiek izpausts publiski.

Iepriekšējo reizi X-37B jeb OTV ("Orbital Test Vehicle") piezemējās 2019. gadā pēc orbītā pavadītām 780 dienām. Arī toreiz kosmosā tika nogādāti vairāki nelieli satelīti – līdzīgi kā nupat aizvadītajā misijā.

Taču tas nav viss, kas paveikts pēdējo 2,5 gadu laikā. Zināms arī, ka šoreiz X-37B pirmo reizi bija papildināts ar atdalāmu moduli, kas ļāva orbītā nogādāt vēl vairāk aprīkojuma dažādiem mērījumiem un eksperimentiem. "Šī bija pirmā misija, kurā lidaparāta aizmugurē bija pievienots papildaprīkojuma modulis, tādējādi vienas misijas laikā ļaujot veikt vairāk eksperimentu," informēja ASV par kosmosa operācijām atbildīgais ģenerālis Čenss Saltsmens. Ģenerālis uzsvēra, ka šī misija bija lielisks pierādījums ASV Kosmosa spēku sadarbībai ar partneriem arī ārpus šīs struktūrvienības.

Foto: US Air Force
Tostarp lidaparātā atradās METIS-2 eksperiments, kura mērķis ir pārbaudīt dažādu inovatīvu materiālu un pārklājumu noturību skarbajos kosmosa apstākļos, kur no Saules radiācijas un kosmiskā starojuma vairs nepasargā Zemes atmosfēra. Tas NASA sniegs būtisku informāciju par materiālu degradēšanos ilgākās kosmosa misijās un ļaus nākotnē labāk pasargāt gan aprīkojumu, gan cilvēkus, kas dosies uz Mēnesi un Marsu.
Tāpat NASA pētīja arī to, kā 2,5 gadi orbītā ietekmē augu sēklas. Arī šis ir būtisks eksperiments, domājot ne tikai par paviesošanos uz Mēness un Marsa, bet arī pastāvīgu apmetņu izveidi. Marsa attālums no Zemes paredz, ka tur esošajām kolonijām jābūt pašpietiekamām un jāspēj nodrošināt pamatvajadzības uz vietas.

Savukārt militārais sektors OTV-6 misiju izmantoja, lai izmēģinātu jaunu tehnoloģiju, kas ļauj no Saules saņemto enerģiju pārveidot mikroviļņu starojumā un "retranslēt" uz Zemi. Tāpat gaisā tika nogādāts "FalconSat-8" satelīts, ko mācību nolūkos izmantos ASV Gaisa spēku akadēmijas kadeti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!