Foto: AFP/Scanpix/LETA
Neliela mēroga pētījumā, kurā iesaistīti 152 cilvēki, no kuriem 143 ar Covid-19 tika hospitalizēti Bārnsa-Ebreju slimnīcā Sentluisā, ASV, atklāta korelācija starp slimošanu ar Covid-19 smagā formā un testosterona līmeni organismā. Tiem hospitalizētajiem vīriešiem, kuriem bija izteikti zems testosterona līmenis, slimība noritēja daudz smagāk. Pagaidām gan nekādus izvērstākus secinājumus kā vien korelācijas konstatēšanu nevar izdarīt – šis ir neliels pētījums ar mazu dalībnieku izlasi.

Iepriekš nereti izskanējušas hipotēzes, ka testosterons Covid-19 kontekstā drīzāk ir sliktas vēstis. Dati liecina, ka ar Covid-19 smagā formā biežāk slimo tieši vīrieši, un daļa ekspertu izvirzīja versiju, ka viens no "vaininiekiem" varētu būt tieši testosterons. Šis nelielais pētījums, ko veikuši Vašingtonas Universitātes Medicīnas skolas Sentluisā eksperti, liecina ko citu un, visticamāk, mudinās turpināt izpēti par testosterona un hormonu vispār lomu Covid-19 kontekstā.

"Pandēmijas laikā pārsvarā valda pieņēmums, ka testosterons ir slikts. Mūsu pētījumā gadījumā ar pacientiem vīriešiem izkristalizējas pretējais – ja vīrietim bija zems testosterona līmenis hospitalizācijas brīdī, risks, ka viņam Covid-19 noritēs ļoti smagi, bija daudz augstāks nekā vīriešiem ar augstāku testosterona līmeni. Tostarp, ja slimības gaitā hospitalizētajam pacientam testosteorna līmenis turpināja pazemināties, attiecīgi negatīva klīniska iznākuma (nāves) pieauga," vietne "Eureka Alert" citē vienu no pētījuma līdzautoriem Abhinavu Divanu.

Īsumā par pētījuma norisi. No 152 cilvēkiem (90 vīriešiem un 62 sievietēm), kuri vērsās Bārnsa-Ebreju slimnīcā ar Covid-19 simptomiem un kuriem vēlāk laboratoriski apstiprināta saslimšana, tika paņemti asins paraugi. No šiem cilvēkiem 143 pacientus nācās hospitalizēt, tik slikts bija viņu veselības stāvoklis. No hospitalizētajiem pēcāk asins paraugi tika ņemti regulāri – trešajā, septītajā, 14. un 28. dienā, (protams, ja viņi katrā no šiem posmiem aizvien bija slimnīcā). Pētnieki asins paraugos mērīja testosterona, estradiola (fizioloģiski visaktīvākais no estrogēniem) un augšanas hormona IGF-1 līmeni.

Sievietēm nekādas saiknes starp Covid-19 norisi un nevienu no šiem trim hormoniem netika konstatētas.

Pētnieki, lai savilktu šo korelāciju, kontrolēja un ņēma vērā arī citus faktorus – pacientu vecumu, ķermeņa masas indeksu, rasi un to, vai pacientiem ir hroniskas slimības un vai viņi ir smēķētāji. Vīriešiem, kuriem Covid-19 bija smagā formā, vidējais testosterona līmenis bija 52 nanogrami uz decilitru (100 mililitriem). Pieaugušam vīrietim par zemu testosterona līmeni tiek uzskatīts, ja uz decilitru ir mazāk par 250 nanogramiem. Tiem, kam Covid-19 noritēja mazāk smagi, vidējais testosterona līmenis bija 151 nanograms – aizvien zem normas, taču trīsreiz vairāk nekā smagi slimajiem. Trešajā dienā tiem, kam Covid-19 gaita bija smaga, vidēji testosterona līmenis bija nokrities jau līdz tikai 19 nanogramiem uz decilitru.
Foto: AFP/Scanpix/LETA

"Bija liela varbūtība, ka vīriešiem, kuri sākumā (hospitalizācijas dienā) vēl nebija ļoti smagi slimi, bet kuriem bija zems testosterona līmenis, nākamo divu vai trīs dienu laikā būs nepieciešama intensīva aprūpe, iespējams arī intubācija. Zemāks testosterona līmenis, šķiet, palīdzēja prognozēt, kuriem pacientiem tuvākajās dienās, visticamāk, ļoti pasliktināsies veselības stāvoklis," vietne "Live Science" citē pētījuma vadošo autoru, endokrinologu Sandīpu Dhindsu.

Vēlreiz jāuzsver, ka šis pētījums vēl neļauj izdarīt tādus secinājumus kā "zems testosterona līmenis izraisa Covid-19 smagā formā". To šobrīd nevar apgalvot, un paši pētnieki uzsver – vēl nav skaidrs, vai testosterona līmenis krītas smaga Covid-19 dēļ vai otrādi – zems testosterona līmenis ir faktors, ka veicina smagāku Covid-19 gaitu. Šādus secinājumus izdarīt liedz, piemēram, tas, ka pētniekiem nav datu par testosterona līmeni pacientu organismā pirms saslimšanas. Proti, nav zināms, vai tas bijis zem normas arī pirms saslimšanas, vai strauji krities tieši pēc saslimšanas.

Tas, ko pētījuma autori rekomendē pagaidām, ir – Covid-19 pacientu-vīriešu ārstēšanā ievērot piesardzību ar medikamentiem, kas var pazemināt testosterona līmeni organismā.
Pētījums publicēts 25. maijā "JAMA Network Open".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!