Raisa valis (Balaenoptera ricei) kā atsevišķa suga oficiāli tika klasificēts un nosaukts vien pērn, bet jau ir kritiski apdraudēts. Ap 100 zinātnieku parakstījuši vēstuli, aicinot ASV prezidenta Džo Baidena administrāciju uz ātru un izlēmīgu rīcību, lai šo sugu paglābtu no bojāejas. Dabā atlikuši vien aptuveni 50 īpatņi, kas mīt Meksikas līča ūdeņos riskiem bagātā vidē, vēsta "Live Science".

Sākotnēji uzskatīts, ka Meksikas līcī mītošā grupa ir atsevišķa Braida vaļu (Balaenoptera brydei) apakšpopulācija, tomēr pēc 2019. gadā krastā izskalota līķa analīzes pētnieki secināja, ka šī ir gan ģenētiski, gan morfoloģiski atšķirīga suga. Ja Braida vaļi ir sastopami visa pasaulē, tad Raisa vaļi mīt tikai un vienīgi ASV teritoriālajos ūdeņos Meksikas līcī, un ir vienīgā vaļu suga pasaulē, kas par mājvietu izvēlējusies tikai šo vienu konkrēto vietu. Raisa vaļi izaug līdz 12 metru garumam un izceļas ar ļoti sarežģītu un niansētu skaņu "vārdnīcu" savstarpējai saziņai.

Šobrīd pētnieki aplēsuši, ka Raisa vaļu populācija ir vien 50 īpatņi. Pat viena paša īpatņa priekšlaicīga bojāeja būtiski palielina visas sugas izmiršanas riskus. Šobrīd Raisa valis ierindots kritiski apdraudēto sugu sarakstā. Tos apdraud gan aktīvā naftas un dabasgāzes ieguves industrija Meksikas līcī, gan intensīva kuģu satiksme. Naktīs vaļi mēdz atpūsties tuvu ūdens virskārtai, un sadursmes ar kuģiem nav retums. Arī 2019. gadā izskalotā vaļa mirstīgās atliekas liecināja par traumām, kas gūtas šādā veidā.

Arhīva foto

2019. gadā izskalotā līķa analīze ļāva noteikt, ka tā ir no Braidena vaļiem atšķirīga, atsevišķa suga.

Savukārt naftas kompānijas izmanto spēcīgus skaņas viļņus, lai meklētu naftas un gāzes iegulas. Vaļveidīgie ir ļoti jutīgi pret šādu skaņas piesārņojumu – tas traucē gan saziņu bara dzīvnieku starpā, gan apgrūtina navigāciju un izmaina barošanās paradumus. Protams, nemaz nerunājot par plaša mēroga katastrofu radīto piesārņojumu. 2010. gadā notikusī "Deepwater Horizon" platformas avārija noveda pie 377 tūkstošiem tonnu naftas noplūdes Meksikas līcī.

Foto: Reuters/Scanpix/LETA
"Deepwater Horizon" avārija ir "netīrākā" šāda veida naftas platformas katastrofa ASV vēsturē.

Zinātnieki uzskata, ka šī avārija iznīcināja 20 procentus no tā brīža Raisa vaļu populācijas. "Vēl viena šāda mēroga noplūde varētu iznīcināt arī atlikušos," uzskata vaļveidīgo pētnieks un grāmatas "Encyclopedia of Whales, Dolphins and Porpoises" autors Ēriks Hoits.

Starptautiskā zinātnieku grupa vēstulē Baidena administrācijai mudina ierobežot naftas industriju Meksikas līcī un norāda, ka ieguves turpināšana ar līdzšinējām metodēm, tostarp izmantojot seismiskās tehnoloģijas naftas iegulu meklēšanā, nav savietojama ar dabas aizsardzības pamatprincipiem un apdraud Raisa vaļu izredzes izdzīvot. Ja Raisa vaļi izmirs, tā būtu pirmā vaļveidīgo suga, kas pilnībā zudusi cilvēka darbību rezultātā, uzskata zinātnieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!