Foto: Ekrānuzņēmums no video

Astronomi paveikuši iespaidīgu darbu un radījuši līdz šim lielāko, detalizētāko un iespaidīgāko Visuma datorsimulāciju. "Uchuu" simulāciju jebkuram iespējams arī lejupielādēt, tikai atceries – Visums ir milzīgs, un tāda ir arī šī simulācija. Arī pēc pamatīgas simulācijas optimizēšanas un faila saspiešanas tāpat būs nepieciešams 100 terabaitu (jā, terabaitu, nevis gigabaitu) cietais disks, vēsta "Universe Today". Tāpēc teorētiski šo simulāciju varam lejupielādēt, bet praktiski – diez vai. Lielākajai daļai cilvēku vienkārši nav pieejami tik ietilpīgi datu uzglabāšanas "dzelži".

Tā kā droši zinām tikai par viena Visuma eksistenci (kaut pastāv arī hipotēzes par multiversu, kur mūsu Visums ir tikai viens no daudziem), astronomiem nav tik plašu iespēju salīdzināt un eksperimentēt, kā tas ir dažās citās eksakto zinātņu jomās, kur izlase ir lielāka par vienu. Visumu varam pētīt, to novērojot. Taču, ja ir vēlme "paspēlēties" ar dažādiem mainīgajiem un pavērot, kā ierastās kārtības izjaušana varētu ietekmēt pārējos notikumus Visumā, talkā nāk datorsimulācijas.
Starptautiskas zinātnieku komandas radītais "Uchuu" (no japāņu valodas – "Visums") ir bezprecedenta izmēra digitāls Visuma modelis – simulētā vide sniedzas 9,63 miljardu gaismas gadu garumā (tie ir aptuveni 75 procenti no attāluma, kas šķir Zemi no tālākajām astronomu novērotajām galaktikām). Simulācija sastāv no 2,1 triljona virtuālu daļiņu.

"Uchuu" simulācijas galvenais uzdevums ir koncentrēties uz Visuma lielo struktūru – galaktiku un galaktiku kopu – evolūciju. Simulācija galvenokārt ļauj pētīt tumšās matērijas lomu šajos procesos. Tāpēc šoreiz pētnieki simulācijā neiekļāva mazākas struktūras un objektus – zvaigznes, planētas utt. Kā raksta "Universe Today" – uz kādu citplanētiešu apdzīvotu pasauli "The Uchuu" simulētajā vidē aizceļot, diemžēl, nevarēsim.

Viena no pētniecēm, kas izmanto "Uchuu" savā darbā, ir Spānijas Nacionālās pētniecības padomes paspārnē esošā Andalūzijas Astrofizikas institūta doktorante Jūlija Eresa. ''"Uchuu" ir kā "laika mašīna", skaidro doktorante: "Mēs varam Visuma attīstībā ceļot laikā uz priekšu, atpakaļ, arī apturēt laiku. Varam pietuvināt un aplūkot kādu konkrētu galaktiku, varam arī aplūkot galaktiku kopas. Varam redzēt, kas notiek katrā no scenārijiem katrā konkrētā Visuma apgabalā, sākot no tā pirmsākumiem līdz pat nākotnei. Tas ir ļoti svarīgs rīks kosmosa izpētei," Eresu citē vietne "Phys.org".

Taču, kā jau minēts, šis modelis nav pieejams tikai astronomiem un pētniecības institūtiem. To vari lejupielādēt arī tu, klikšķinot šeit. Tikai atceries – simulācija "sver" aptuveni 100 terabaitus! Vidēji portatīvo datoru cieto disku ietilpība ir robežās no 256 gigabaitiem līdz vienam terabaitam, tā kā ar to nebūs līdzēts. Jaudīgiem galda datoriem tie parasti ir vairāki terabaiti, taču ne tuvu 100. Protams, var sapirkt vairākus 10 terabaitu cietos disksu, bet "Universe Today" pafantazējuši, cik varētu izmaksāt Visuma "ielikšana kabatā" – proti, vienā cietajā diskā. Izrādās, ir nopērkami arī šādas ietilpības SSD diski, taču tas izmaksās vairākus desmitus tūkstošos dolāru.

Ja 100 terabaiti šķiet daudz, tad jāņem vērā, ka nesakompresētais "Uchuu" modelis bija trīs petabaitus liels. Tie ir trīs tūkstoši terabaitu vai, pieturoties pie ikdienas lietotājiem ierastākas mērvienības, trīs miljoni gigabaitu. "Phys.org" raksta, ka šāds datu apjoms ir ekvivalents gandrīz 900 miljoniem fotogrāfiju, kas uzņemtas ar 12 megapikseļu digitālo kameru.

Simulācijas: Tomoaki Ishiyama, Hirotaka Nakayama, 4D2U Project, NAOJ

Arī nepieciešamie skaitļošanas resursi, lai "Uchuu" simulāciju radītu, bija fantastiski – pie šī projekta ik mēnesi 48 stundas cītīgi strādāja jaudīgākais tikai astronomiskiem aprēķiniem paredzētais superdators "ATERUI II", darbinot visus 40,2 tūkstošus procesoru.

Vairāk par "Uchuu" modeli var lasīt Tomoaki Išajamas un kolēģu publikācijā, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!