Foto: Shutterstock

Eiropas Inovāciju un tehnoloģijas institūta (European Institute of Innovation & Technology – EIT) klimata zināšanu un inovāciju kopiena "EIT Climate-KIC" ir lielākais Eiropas Savienības publiskas un privātas sadarbības formāts, kas orientējas uz inovatīviem risinājumiem klimata pārmaiņu mazināšanai. No Latvijas ir izvēlētas piecas komandas, kas turpmākos sešus mēnešus piedalīsies akselerācijas programmā. Aprunājāmies ar trim komandu pārstāvjiem.

Saules gaisma iekštelpās

90% laika cilvēks pavada iekštelpās bez saules gaismas. Dažādi pētījumi liecina, ka ilgstoša atrašanās tumsā vai vidē ar mākslīgo apgaismojumu negatīvi ietekmē cilvēka miegu, produktivitāti un veselību. Uzņēmums "Sunfoll" ir nolēmis šo situāciju mainīt un radījis tehnoloģiju, kas saules gaismu pārnes iekštelpās. Tehnoloģijas pamatā ir lēca, kas seko saulei un nodrošina UV starojuma filtrāciju, sakoncentrējot saules gaismu optiskās šķiedras kabeļos. Tos savukārt iespējams integrēt sienu konstrukcijās. Kabeļi var atrasties pat 100 metru dziļumā. Saules gaisma tiek izkliedēta ar griestu vai sienas lampai pielāgotu risinājumu.

Jaunuzņēmuma komanda vēlas, lai visiem cilvēkiem, kuri uzturas iekštelpās, būtu pieejama saules gaisma, tādējādi uzlabojot cilvēku veselību un dzīves labklājību. Tā tic, ka risinājumam un tehnoloģijai ir milzīgs potenciāls ieviest izmaiņas ikviena dzīvē. "Sunfoll" pārstāvis Elmārs Āboltiņš pamato motivāciju piedalīties programmā: "Lai operatīvi izstrādātu jau gatavu risinājumu atbilstoši tirgus specifikācijai, bija nepieciešami papildu resursi un investīcijas. "EIT Climate" bija loģisks nākamais solis, lai realizētu mūsu ideju un mainītu līdzšinējo darba kultūru un pieredzi. Saprotot, ka mūsu risinājums atbilst izvirzītajām prasībām, nešaubījāmies par dalību programmā, izvirzot par uzdevumu saņemt grantu. Uztveram finansējuma piešķiršanu kā izaicinājumu, nepārtraukti rūpējoties par procesa attīstību un uzstādīto mērķu sasniegšanu."

Alumīnija attīrīšana videi draudzīgā veidā

"Contactless degassing technology" piedāvā jaunu tehnoloģiju vienam no alumīnija ražošanas posmiem, kas paredzēts šķidra alumīnija attīrīšanai no tajā izšķīdušā ūdeņraža, kas savukārt nelabvēlīgi ietekmē materiāla kvalitāti. Šo posmu sauc par degazēšanu. Šobrīd industriālie risinājumi degazēšanas procesa efektīvai norisei izmanto mehānisku metāla plūsmas radīšanu, kas noārda šīs kustīgās detaļas, paaugstina apkalpošanas izmaksas un rada nevēlamus piemaisījumus. Izstrādātā tehnoloģija paredz nepieciešamās plūsmas radīt bezkontakta veidā ar pastāvīgo magnētu sūkni, tādējādi samazinot procesa apkalpošanas izmaksas, kā arī novēršot citus minētos trūkumus.

Jaunuzņēmuma pārstāvis Mikus Milgrāvis stāsta par vēlmi iesaistīties "EIT Climate-KIC": "Izlēmām pieteikties akselerācijas programmai, jo pēc laboratorijā izstrādātās koncepcijas un testiem bija nepieciešama detalizēta tirgus izpēte un atgriezeniskā saite no nozares pārstāvjiem, lai attīstītu produktu, kas tiešām ir nepieciešams industrijai un spēj veikt konkrēto uzdevumu."

"Contactless degassing technology" šobrīd izstrādā industriālu prototipu, kas tiks testēts alumīnija ražošanas rūpnīcā, tādējādi parādot tehnoloģijas priekšrocības un trūkumus industriālā mērogā. Tehnoloģijas komercializācijas turpmākais ceļš ir izstrādes procesā un būs atkarīgs no industriālajiem testiem un gūtās pieredzes to laikā.

Vieds rīks biškopju dravām

"BeeSage" sensoru komplekts un aplikācija ļauj biškopjiem gūt jaunas atziņas par bišu stropiem, optimizēt darba plūsmu un pieņemt uz datiem balstītus lēmumus. Šajā ziņā biškopji var izvairīties no zaudējumiem un uzlabot produktivitāti ar lietu interneta tehnoloģiju, kas praktiski nozīmē fizisku ierīču starptīklošanu.

Ru Vikmanis (Ru Wikmann), "BeeSage" pārstāvis, atklāj risinājuma nozīmīgumu: "Pasaulē ir vērojamas pieaugošas raizes par bišu skaita samazināšanos. Vides izmaiņas ir būtisks faktors, tāpēc mēs esam priecīgi par iespēju būt ne tikai akselerācijas programmas dalībnieki, bet arī sociālu ietekmi veidojošs un klimatam draudzīgs uzņēmums." Par nākotnes plāniem – "BeeSage" testēs prototipu ar izmēģinājuma klientiem un sāks ražošanu. Paredzams, ka produkts būs pieejams Eiropas Savienībā jau 2020. gada beigās.

Pārējie divi akselerācijas programmas dalībnieki ir "PureOceans" – uzņēmums, kas vēlas ieviest risinājumu ūdenstilpju gultnes attīrīšanai no mikro plastmasas un ķīmiskiem nosēdumiem –, un "Empyrio" – kompakts dedzinātājs notekūdeņu dūņām, nelieliem apjomiem un neizmantojot ārējos energoresursus.

"EIT Climate-KIC" apvieno vairāk nekā 250 partnerus no biznesa un publiskā sektora, universitātēm, bezpeļņas organizācijām. Latvijā sadarbības partneris kopš 2016. gada ir Rīgas Tehniskā universitāte (RTU). Tās dalība "EIT Climate-KIC" nodrošina iespējas Latvijas jaunuzņēmumiem, studentiem, zinātniekiem un dažādu jomu profesionāļiem attīstīt uzņēmējdarbības prasmes, vienlaikus radot risinājumus klimata izmaiņu mazināšanai.

Par zinātnes un tehnoloģiju pasaules aktualitātēm lasi portālā Labsoflatvia.com.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!