Pieciem vidusskolēniem no Latvijas arī šogad būs iespēja Ēnu dienā doties uz Eiropas kodolpētniecības centru (CERN) Šveicē, lai iepazītos ar Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātnieku darbu vienā no pasaules ietekmīgākajām zinātnes laboratorijām.

Šveicē jaunieši varēs ēnot Latvijas pārstāvi CERN Tomu Torimu, RTU Augstas enerģijas daļiņu fizikas un paātrinātāju tehnoloģiju centra direktoru un daļiņu fiziķi Kārli Dreimani, kā arī RTU pētniekus inženierus Andri Ratku un Gunti Pikuru.

Toma Torima uzdevums ir koordinēt Latvijas un CERN sadarbību, kā arī veidot stratēģiju Latvijas sadarbībai ar CERN nākotnē. "Esmu gatavs ēnai atļaut izjust, kā ir strādāt CERN, runāt ikdienā trīs, četrās valodās, tikties ar augsta līmeņa zinātniekiem un no sirds izbaudīt to, ko es daru," saka Torims.

Kārlis Dreimanis vada Latvijas zinātnieku grupu, kas strādā vienā no nozīmīgākajiem CERN eksperimentiem – CMS (The Compact Muon Solenoid), kura mērķis ir atklāt jaunus fizikas fenomenus, bet Guntis Pikurs strādā pie pētījuma, kā paātrinātāju komponentu izgatavošanā lietot aditīvās ražošanas tehnoloģiju, kas ļauj izveidot daudz mūsdienīgākas un efektīvākas paātrinātāju sastāvdaļas, būvējot tās slāni pa slānim pēc iepriekš izstrādāta 3D modeļa. Savukārt Andra Ratkus pienākums ir koordinēt Latvijas zinātnieku iesaisti starptautiskajos projektos, kuru mērķis ir nodrošināt ilgtspēju nākotnes paātrinātajiem un attīstīt jaunas tehnoloģijas biofizikas un medicīnas pētījumiem vēža ārstēšanai.

CERN iepazīšana jauniešiem, kurus interesē karjera eksaktajās zinātnēs, ir noderīga, jo nākotnē tas var kļūt par Latvijas jauno zinātnieku darba vietu. Latvija 2021. gadā kļuva par CERN asociēto dalībvalsti, kas dod iespējas jaunajiem zinātniekiem strādāt CERN.

Ēnas uz Šveici dosies ar lidmašīnu aprīļa otrajā nedēļā. Ceļa un viesnīcas izdevumi tiks apmaksāti no Izglītības un zinātnes ministrijas piešķirtā valsts budžeta finansējuma RTU, lai nodrošinātu CERN kontaktpunkta darbību Latvijā 2022. gadā. CERN apskate tiks organizēta atbilstoši Covid-19 nosacījumiem.

Piesakoties ēnošanai CERN, jāņem vērā, ka atlase notiks pirmās kārtas laikā līdz 17. martam. Vārdi skolēniem, kurus izvēlēs braucienam uz CERN, tiks paziņoti 18. martā. Pārējām RTU ēnām pieteikšanās un atlase notiek parastajā kārtībā līdz marta beigām.

Lai pieteiktos, Ēnu dienas mājaslapas vakanču sadaļā jāizvēlas uzņēmums "Rīgas Tehniskā universitāte" un vēlamā zinātnieka vakance. Piesakoties vakancei, pretendentiem jāpievieno motivācijas vēstule un jāpamato sava interese par CERN un RTU zinātnieku darbu tajā, kā arī jāieskicē, ko vēlētos uzzināt CERN un kur pēc vidusskolas absolvēšanas vēlas studēt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!