Izrādās, ka laba vieta jaunatklājumiem dabaszinātņu jomā ir ne tikai kāds tāls Amazones lietusmežu nostūris, kur cilvēks reti spēris savu kāju, vai okeāna dzīles. Jaunas sugas atklāt var arī… sociālajā vietnē "Twitter".

Titulbildē redzamie punktiņi, kas apvilkti ar sarkanu, izrādās, ir līdz šim nezināma parazītiska sēne, kas savu dzīvi vada uz Ziemeļamerikas tūkstoškāju reproduktīvajiem orgāniem. Jaunatklājums aprakstīts pētījumā, kas publiskots akadēmiskajā izdevumā "MycoKeys".

Pētījuma līdzautore Ana Sofija Reboleira, kas ir Dānijas Dabas vēstures muzeja un Kopenhāgenas Universitātes entomoloģe, norādīja, ka minēto tūkstoškāja attēlu redzējusi vietnē "Twitter" – ar to bija dalījies viņas kolēģis. Punktiņi uz tūkstoškāja ārējā skeleta uzreiz pievērsuši viņas uzmanību, Reboleira sapratusi – tie varētu būt parazīti.

Entomoloģe ar kolēģiem izpētījusi muzejā pieejamo tūkstoškāju kolekciju un arī uz vairākiem citiem tūkstoškājiem atradusi šo parazītisko sēni, kuru līdz šim neviens nebija pamanījis un aprakstījis zinātniskajā literatūrā.

Par godu vietai, kur šis organisms pirmo reizi fiksēts, arī nosaukums – Troglomyces twitteri.
Teju mikroskopiskais parazīts pēc izskata atgādina kūniņu un ir ap 100 mikrometrus garš, aptuveni tikpat, cik vidēji cilvēka mata diametrs. T. twitteri ir viena no aptuveni 30 Laboulbeniales kārtas sugām, kas parazitē uz tūkstoškājiem. Ziemeļamerikā uz tūkstoškājiem parazitējošas sēnes nebija manītas, taču tādas visai bieži fiksētas uz tūkstoškājiem Eiropā, Āzijā, Āfrikā, Tuvajos Austrumos, Austrālijā un Jaunzēlandē. Kā vēsta vietne "LiveScience", daļa šo sugu atklātas vien pēdējo sešu gadu laikā.
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!