Aizvadītās nedēļas izskaņā, 6. un 7. martā, notika pirmais Sieviešu hakatons Latvijā, 50 dalībniecēm un dalībniekiem šo dienu laikā cenšoties radīt jaunus, inovatīvus un arī komercializējamus tehnoloģiju risinājumus. Pirmā hakatonā, kas organizēts īpaši sievietēm, mērķis bija sniegt atbalstu dāmām uzņēmējas gaitu uzsākšanai – to palīdzēja paveikt pieredzējuši darbnīcu vadītāji un mentori.

Interese bija visai liela – kopā saņemti 136 pietiekumi, no kuriem atlasītas motivētākās dalībnieces.

Noslēgumā savas idejas prezentēja 11 komandas, to starpā arī tādas, kuras izveidotas jau hakatona norises laikā. Ideju dažādība atspoguļojās arī vērtēšanā – žūrijas mērķis bija izcelt tās idejas, kurām ir ne tikai iedvesmošs stāsts, bet arī biznesa potenciāls pēc pasākuma.

"Žūrijas locekļu diskusijās viennozīmīgi vinnēja vēlme praktiski atbalstīt tās komandas, kurām bija lielākais izstrādes progress šajā īsajā laika posmā: diezgan skaidra prototipa koncepcija un komercializācijas potenciāls, kā arī komanda, kura potenciāli turpinās strādāt pie idejas pēc hakatona beigām," klāsta žūrijas priekšsēdētāja un "Riga TechGirls" līdzradītāja Marina Petrakova.

No 11 finālistu komandām pie balvām tika četras – trīs "medaļnieku" komandas un simpātijas balvas ieguvēju komanda.

Īpašā simpātiju balva tika piešķirta komandai "Berry Club", kas akcentēja 3D printēšanas tehnoloģiju risinājums pasākuma atmiņu veidošanai. Šajā komandā darbojās arī visjaunākā hakatona dalībniece – vien 12 gadus vecā tehnoloģiju entuziaste Sofija.

Trešās vietas ieguvēju – "Science Hero" komandas – mērķis bija izveidot tiešsaistes kvesta spēli, kas interaktīvā veidā mācītu matemātiku, ķīmiju un fiziku bērniem un pusaudžiem. Viņiem būs iespēja trīs mēnešus konsultēties ar "Riga TechGirls" Mentoru programmas ekspertiem.

Otrās vietas ieguvēju komandai "SignMaster" tika piešķirta iespēja piedalīties "Startup Wise Guys" tiešsaistes pirmsakseleratora programmā. Divu dienu laikā komandas dalībnieces izstrādāja papildinātās realitātes lietotni, kuras mērķis ir imersīvā veidā palīdzēt iemācīties ceļazīmes, tādējādi samazinot ceļa negadījumu skaitu.

Sieviešu hakatonā triumfēja komanda "Share", kas izcēlās ar nestandarta risinājumu mantu nomai: kādēļ jāpērk jauns, ja varētu to nomāt no līdzcilvēkiem? Šim nolūkam komanda izstrādāja lietotnes prototipu, kas nākotnē potenciāli varētu kļūt par platformu, kur nomāt dažādas mantas no ģeogrāfiski tuvumā esošiem lietotājiem.

Svarīgākais, pēc žūrijas domām, pēc hakatona ir turpināt attīstīt šo ideju atbilstošā vietā, tādēļ komandai piešķirts atbalsts no "TechHub" kopienas – galds koprades telpā uz trim mēnešiem.

Hakatonu organizēja biedrība "Riga TechGirls" sadarbība ar Latvijas Investīciju un attīstības aģentūru un "Accenture Latvia". Atklāšana 6. martā notika ar "NASDAQ Rīga" zvana ceremoniju dzimuma līdztiesībai, kas tika noturēta kopā ar hakatona organizatorēm. Foto un atsauce par šo īpašo ceremoniju tika pārraidīta uz "NASDAQ" sienas Taimskvērā, Ņujorkā.

Foto: Publicitātes attēli
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!