Foto: Publicitātes foto
Jau kopš augusta sākuma Latvijas iedzīvotāji, kuriem ir jaunas un radošas idejas biznesa uzsākšanai, var piedalīties Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras (LIAA) inovatīvo biznesa ideju konkursā "Ideju kauss 2019". Tas palīdzējis daudziem jaunajiem uzņēmējiem klusībā izsapņotās ieceres pārvērst reālā produktā un uzsākt veiksmīgu biznesu.

Konkurss notiek jau 11. reizi, un atbalstu savām idejām te guvuši daudzi topošie uzņēmēji. Piemēram, pagājušajā gadā konkursam tika pieteiktas 160 idejas, kuras aptvēra teju visas iespējamās biznesa nišas. 12 labākās no tām iekļuva finālā. Finālistu un pēc tam jau arī uzvarētāju vidū bija arī Irīna Kukliča, kura pagājušajā gadā spontāni pieteicās "Ideju kausa" konkursā un ieguva otro vietu un 5000 eiro naudas balvu. Vēl gan nav zināms, kad godalgotā ideja varētu pārtapt veiksmīgā biznesā, jo vēl tiek sperti pirmie solīši lielā mērķa virzienā. Taču skaidrs, ka izgudrotais produkts jau šodien ir ļoti noderīgs pašu saimniecībā.

Kā radās ideja piedalīties konkursā?

Mani uzrunāja "Ideju kausa" plakāts, kuram es gāju katru dienu garām. Plakāts bija mazliet izaicinošs, bet tas nostrādāja. Tāpat mana paziņa, kura tolaik bija kaut kādā veidā saistīta ar "Ideju kausu" un kurai pašai ir savs bizness, mani atbalstīja. Es viņai izstāstīju savu ideju, un viņa rosināja piedalīties. Var teikt, ka viņa bija "Ideju kausa" vēstnese. Pieteikumu uzrakstīju divos vakaros, pat tā īpaši nepiepūloties, jo tieši tajā laikā darbā bija pats karstākais periods un nemaz nebija laika domāt par vēl kādām lietām.

Kādu ideju jūs pieteicāt "Ideju kausam"?

Produkts ir zāles pret bišu ērcēm – varroa ērces. Bišu ērces ir parazīti, kas izsūc bišu hemolimfu, proti, bišu asinis. Tā pašlaik ir vislielākā problēma biškopjiem Eiropā. 30-40% bišu ik gadu aiziet bojā šo parazītu dēļ. Jā, protams, ir dažādas zāles, kuras pret bišu ērcēm lieto, bet ar laiku tās kļūst rezistentas pret zālēm un tās vairs neiedarbojas. Ērces no Āzijas Eiropā tika ievazātas, ja tā var izteikties, vēl pagājušā gadsimta 50.-60. gados, tādēļ daudzas zāles šobrīd jau vairs nav efektīvas. Ir pienācis laiks jaunām idejām un jaunām zālēm pret šo sērgu – tās ir zāļu plāksnītes, ko liek stropā, lai nogalinātu bišu ērces.

Kā jūs tādas zāles izgudrojāt?

Mani vecāki visu mūžu ir bijuši biškopji. Mana mamma ir viena no tiem cilvēkiem Latvijā, kas uzsāka mājas apstākļos instrumentāli apsēklot bišu mātes. Kukainīti liek zem mikroskopa un veic apaugļošanu. Esam kārtīgi biškopji un mīlam savas bites. Mēs regulāri izmantojam dažādus preparātus, lai atbrīvotos no ērcēm. Tas prasa gana daudz finanšu līdzekļu. Tad sākām domāt, kā samazināt izmaksas. Ideja radās no vajadzības. Tas nebija nejauši.

Tu kā otrās vietas ieguvēja saņēmi balvā 5000 eiro. Kā šo naudu izlietoji?

Vispirms samaksāju nodokļus. Pārējo biznesā. Zāles sauc "Bee Life Savers", kas tulkojumā nozīmē "bišu dzīvības glābējs".

Vai zāles jau var nopirkt?

Šobrīd mēs oficiāli vēl nedrīkstam pārdot. Tas tomēr ir veterinārais medikaments, saistīts ar gana nopietnu atļauju procedūru, tāds bizness nerodas vienas nakts laikā. Ideju kauss ir domāts tiem, kuriem biznesa ideja ir ļoti agrīnā stadijā. Tālāk inkubatoros un akseleratoros jau ir stipri nobriedušas idejas. Šobrīd mēs atrodamies Rīgas Tehniskās universitātes inkubatorā pirmsinkubācijas stadijā. Ne tik ātri, kā vēlētos, bet uz priekšu virzāmies.

Kad plānojat kādu atdevi no biznesa?

To ir ļoti grūti pateikt. Nav noslēpums, ka cilvēki mēdz vidēji septiņus gadus kaut ko meistarot savās garāžās, līdz beidzot tas pārtop par biznesa produktu. Laiks rādīs. Mēs ceram ātrāk, bet nav jau tā, ka visu laiku var veltīt biznesam. Šobrīd tā maizīte ir kaut kā citādi jānopelna.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!