Foto: Aizsardzības ministrija
No 31. janvāra līdz 2. februārim Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Dizaina fabrikā pirmo reizi norisināsies aizsardzības industrijas hakatons "Garage48 Defence Makeathon 2020", kurā 48 stundu laikā tiks radīti funkcionējoši drošības un aizsardzības risinājumu prototipi.

Hakatonā tiek aicināti piedalīties aizsardzības un informācijas un komunikāciju tehnoloģiju jomas eksperti, produktu dizaineri, mākslinieki, arhitekti, UI/UX dizaineri, elektronikas un mehānikas inženieri, trīsdimensionālās drukas eksperti, komandu vadītāji, mārketinga speciālisti, uzņēmēji un citi interesenti.

Nacionālie bruņotie spēki ir izstrādājuši prasības, kurām hakatona laikā starpdisciplinārās komandās risinājumus izstrādās dažādu jomu eksperti.

Risinājumu izstrādei RTU nodrošinās telpas, izejmateriālus, darba stacijas, speciālas industriālās prototipēšanas/ražošanas iekārtas un aprīkojumu, sadarbībā ar partneriem – padomdevēju un ekspertu klātbūtni. Dalībniekiem tiks nodrošināta arī izmitināšana un ēdināšana. Pēc 48 stundu darba žūrija noteiks labāko komandu, kas saņems balvu.

Dalība hakatonā ir bezmaksas, tam var pieteikties līdz 24. janvārim šeit. Gaidāmais aizsardzības industrijas hakatons tiek organizēts sadarbībā ar Igaunijas nevalstisko organizāciju "Garage48", kuras mērķis ir veicināt inovatīvu jaunuzņēmumu radīšanu Eiropā un citviet pasaulē. Organizācija "Garage48" kopš tās dibināšanas 2010. gadā ir rīkojusi vairāk nekā 140 hakatonus 43 valstīs, kuru rezultātā īstenoti aptuveni 800 jaunu prototipu.

"Hakatons ir lielisks veids, kā nozarei radīt interesi un izpratni par savu specifiku un vajadzībām, bet ieinteresētām personām un uzņēmumiem – prezentēt savas idejas un risinājumus, pārbaudīt to lietojamību, saņemt ekspertīzi, padomus un atbalstu mērķu sasniegšanai, satikt līdzīgi domājošos, dibināt kontaktus. Hakatons var kalpot par atspērienu inovatīvu produktu un jaunu uzņēmumu izveidei, tādējādi sekmējot tautsaimniecības un, ja ideja balstīta pētniecībā, arī vietējo pētniecības iestāžu attīstību," uzsver RTU zinātņu prorektors Tālis Juhna.

Rīgas Tehniskās universitātes Dizaina fabrikai ir liela pieredze inovāciju un uzņēmējdarbības atbalsta pasākumu organizēšanā dažādās jomās, sākot no klimata neitralitātes līdz kosmosa tehnoloģijām. Pērn sadarbībā ar Zemessardzi tika rīkots arī trīsdimensionālās printēšanas konkurss studentiem, kurā bija jārada modeļi militāro uzdevumu izpildes simulācijām. RTU zinātnieki aktīvi līdzdarbojas arī jaunu tehnoloģiju izstrādē aizsardzības nozares vajadzībām, piemēram, attīstot viedo apģērbu armijai vai militāro sakaru platformu "Viedsargs".

Aizsardzības ministrija mērķtiecīgi strādā pie sadarbības veicināšanas ar pašmāju militāro industriju. Pērn tika organizēta un finansiāli atbalstīta Latvijas militārās industrijas uzņēmumu pārstāvniecība Eiropas lielākajā aizsardzības industrijas izstādē "Defence and Security Equipment International 2019" Londonā, kā arī tika aizvadīti divi atsevišķi Aizsardzības ministrijas inovāciju grantu konkursi Nacionālajiem bruņotajiem spēkiem nozīmīgās spēju attīstības jomās. Šo konkursu rezultātā tika parakstīti līgumi ar sešu inovāciju projektu autoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!