Foto: Publicitātes attēli
Sestdien, 15. janvārī, pirmo reizi Latvijas vēsturē notiks Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Neiroloģijas un neiroķirurģijas katedras un studentu zinātniskā pulciņa organizētā starptautiskā skolēnu olimpiāde neirozinātnē "Latvian Brain Bee". Olimpiādes uzvarētāji iegūs iespēju šogad jūlija sākumā piedalīties pasaules neirozinātņu olimpiādē Parīzē, Francijā, informē RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa vadītājs un olimpiādes organizators Daniils Žukovs.

Septiņu stundu pasākumā piedalīsies 41 skolēns no visas Latvijas. Kopumā olimpiādei pieteikušies bija 170 skolēni.

"Olimpiāde sastāvēs no četrām daļām. Pirmā ietvers 20 daudzizvēļu testa jautājumus. Tālāk sekos daļa, kurā būs jāanalizē 25 anatomijas un histoloģijas attēli. Trešajā daļā būs jāsniedz atbildes uz 20 atvērtā tipa jautājumiem, bet noslēgumā būs klīnisko gadījumu analīze. Tās laikā būs jāizvērtē sešu pacientu diagnožu apraksti," informē olimpiādes organizators Žukovs.

Jautājumus veidojusi organizatoru komanda – RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa biedri un neiroloģijas rezidenti. Skolēniem būs jāapliecina savas zināšanas par tādām tēmām kā nervu sistēmas anatomiskā un histoloģiskā uzbūve, nervu sistēmas darbības principi un nervu sistēmu slimību atpazīšana.

Olimpiāde notiks attālināti "Zoom" platformā angļu valodā. Nepieciešamības gadījumā tiks nodrošināts tulkojums latviešu valodā, savukārt atbildes drīkstēs iesniegt gan latviski, gan angliski, stāsta Žukovs.

Viņš skaidro, ka olimpiāde paredzēta vidusskolēniem, un tā tiek organizēta, lai:

  • popularizētu neirozinātnes un smadzeņu slimību atpazīšanu sabiedrībā;
  • veicinātu skolēnu iesaistīšanos neirozinātnē;
  • dotu olimpiādes dalībniekiem iespēju saprast savu zināšanu robežas, gūtu motivāciju tālākai smadzeņu anatomijas un darbības principu izzināšanai un iedvesmu nākotnes karjerai medicīnā un neirozinātnē.

Noslēdzoties uzdevumu sesijai, plānotas divas studentu lekcijas par uzvedības neiroloģiju, kā arī par pētniecības un studiju pieredzi Helsinku universitātē, Somijā, stāsta rīkotāju pārstāvis.
Skolēni vispirms piedalās savas valsts nacionālajā olimpiādē, kuras uzvarētājs dodas uz starptautisko konkursu "International Brain Bee", kas šogad notiks 9. līdz 13. jūlijam Parīzē, Francijā.

--

Olimpiāde tiek rīkota, pateicoties RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskā pulciņa iniciatīvai. "Latvian Brain Bee" 2022. gadā pievienojās "International Brain Bee" saimei, kura pastāv jau vairāk nekā 20 gadus. Tā veicina skolēnu iesaistīšanos neirozinātnē, rīkojot daudzlīmeņu konkursu.

Olimpiādi organizē RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas katedra, RSU Neiroloģijas un neiroķirurģijas studentu zinātniskais pulciņš un Neiroloģijas attīstības fonds. Savukārt sadarbības partneri ir "International Brain Bee", Rīgas Stradiņa universitāte, Rīgas Stradiņa universitātes Jauno mediķu akadēmija, Rīgas Stradiņa universitātes Studējošo pašpārvalde, kā arī Riga Stradiņš University International Student Conference 2022.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!