Foto: Eiropas Kosmosa aģentūra

Eiropas Kosmosa aģentūra (EKA), kuras dalībvalsts kopš pagājušā gada ir arī Latvija, izsludinās pirmo astronautu atlasi 11 gadu laikā. Tādējādi pirmo reizi vēsturē EKA astronautu atlasei varēs pieteikties arī Latvijas pilsoņi, vēsta ieraksts Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas "Facebook" lapā.

Pagaidām par to, kādas ir konkrētās vakances, vēl informācija nav publiskota, taču plašāk EKA par to ziņos 16. februārī ieplānotajā tiešsaistes preses konferencē.

Nelielu ieskatu tajā, ko varam sagaidīt no EKA jaunās astronautu paaudzes, sniedz Latvijas Kosmosa industrijas asociācijas prezidents Pauls Irbins, "Delfi" atklājot, ka kādi no šajā atlasē izraudzītajiem astronautiem un astronautēm tostarp būs tie, kas šajā desmitgadē izkāps uz Mēness.

"Eiropa nu ieņem vietu kosmosa izpētes centienu sirdī. Lai dotos tālāk, nekā jebkad iepriekš esam devušies, mums jālūkojas arī plašāk, nekā jebkad iepriekš esam lūkojušies. Šis rekrutēšanas process ir pirmais solis, un es ar nepacietību gaidu aģentūras attīstību tuvāko gadu laikā visās kosmosa izpētes un inovāciju jomās kopā ar mūsu starptautiskajiem partneriem," citēts EKA ģenerāldirektors Johans Dītrihs Verners, kurš gan šo posteni atstās šī gada vasarā.

Savukārt Deivids Pārkers, kurš EKA ir atbildīgs par robotizētajām un arī astronautu kosmosa izpētes misijām, uzsvēris, cik svarīgi ir astronautu rindās reprezentēt visas sabiedrības daļas, tostarp ņemot vērā ne tikai vecumu, dzimumu, sociālo slāni, specialitāti un zināšanas, bet arī veselības stāvokli. Pārkers paziņojis, ka līdz ar jauno astronautu rekrutēšanas kārtu tiek palaists arī projekts "Parastronaut Feasibility Project", kurā uzmanība tiks pievērsta cilvēkiem ar invaliditāti un viņu iespējām iesaistīties kosmosa izpētē jau kā astronautiem, nevis tikai tajās kosmosa programmu daļās, kas norit uz Zemes.

Pašlaik zināms, ka pieteikšanās tiks atvērta 31. martā, tostarp EKA relīzē uzsvērts – aģentūra īpaši iedrošina pieteikties arī sievietes. Tā turpināsies līdz 28. maijam, un EKA ņems vērā tikai tos pieteikumus, kas iesniegti EKA vietnes sadaļā "Karjera" šo astoņu nedēļu laikā. Pēc tam tiks uzsākts sešu posmu atlases process, kam jānoslēdzas 2022. gada oktobrī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!