Ar pasaules līmeņa enerģētikas, kodolenerģijas un radiācijas ekspertu dalību 18. maijā pirmo reizi tiešsaistē norisināsies konference "Kodolenerģija Latvijai", kuras mērķis ir veicināt Latvijas sabiedrības izpratni par šī enerģijas veida lomu Latvijas klimata mērķu sasniegšanā. Konferencē dalība bez maksas pieejama visiem interesentiem.

Konferenci atklās Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, Latvijas Universitātes Cietvielu fizikas institūta direktora vietnieks zinātniskajā darbā Andris Šternbergs. Viņš savā referātā izskaidros klimata pārmaiņu un enerģijas krīzes radītās problēmas enerģijas ražošanā, kuru risināšanai kodolenerģija ir nepieciešama kā balsts citiem CO2 izmešus neradošiem enerģijas avotiem.

Vairākas prezentācijas būs veltītas mazo modulāro kodolreaktoru (SMR) tematam. AS "Latvenergo" izpētes un attīstības direktors Māris Balodis un Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) asociētais profesors Oļegs Linkevičs iepazīstinās ar SMR iespējām elektroapgādē. Savukārt Igaunijas uzņēmuma "Fermi Energia" izpilddirektors Kalevs Kallemets stāstīs par SMR izvietošanu Igaunijā Baltijas elektroenerģijas patērētājiem.

Par institucionālo un enerģētikas politikas ietvaru kodolenerģijas ieviešanai konferencē runās Latvijas Elektroenerģētiķu un Energobūvnieku asociācijas izpilddirektors, RTU pētnieks Gunārs Valdmanis. Konferencē piedalīsies arī RTU profesors Andrejs Krasņikovs, iepzīstinot ar jaunu betonu kodolatkritumu un radioaktīvo atkritumu apsaimniekošanai.

Konferencē uzstāsies arī emeritētais fizikas profesors un Keble koledžas līdzstrādnieks Oksfordā, Lielbritānijā, vairāku radiācijai veltītu grāmatu autors Veide Elisons, kurš izskaidros radiācijas drošības jautājumus un kāpēc vajadzētu izmantot kodoltehnoloģiju. Savukārt enerģētikas analītiķe un vairāku grāmatu par enerģētiku autore Meredita Envina no ASV uzsvērs kodolenerģijas nozīmi, dekarbonizējot elektrības ražošanu.

Konferencē aicināti piedalīties dalībnieki no valsts un pašvaldību institūcijām, enerģijas ražošanas un sadales uzņēmumiem, studenti un skolēni, kā arī citi interesenti. Konference notiks ar sinhrono tulkojumu latviešu un angļu valodā. Tās sākums – 18. maijā pulksten 11. Savu dalību var reģistrēt, klikšķinot šeit.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!