Foto: Reuters/Scanpix/LETA

Nesen tika vēstīts, ka apkalpei beidzot izdevies atrast, kurā tieši Starptautiskās kosmosa stacijas (SKS) modulī ir paaugstināta gaisa noplūde – tas izrādījās Krievijas puses "Zvezda" modulis. Tomēr precīzu nopludes vietu modulī ar tām pašām iekārtām uzreiz atrast nevarēja, tāpēc nācās improvizēt – un to kosmonauti un astronauti pieprot lieliski.

Gaiss no SKS izplūst pastāvīgi, taču nelielā, prognozējamā apjomā – tas nav nekas neparasts. Tomēr jau pērn septembrī tika pamanīts, ka gaiss no SKS pazūd ātrāk nekā iepriekš. Tobrīd šis apjoms vēl nebija tik liels, lai par to ļoti satrauktos, taču šogad septembrī tika fiksēts, ka gaisa zudums jau ir teju pieckārt lielāks nekā pirms gada – pieaudzis no apmēram 0,3 kilogramiem līdz pat 1,4 kilogramiem dienā, vēsta "Business Insider".

Lai uzietu "vainīgo" moduli, cits pēc cita tika hermētiski noslēgti SKS moduļi, tad likts lietā ultraskaņas detektors, kas spēj uztvert cilvēka ausij nesaklausāmu skaņu, ko izraisa gaisa izplūšana caur nelielu caurumiņu vai plaisu, kā arī monitorējot spiediena izmaiņas noslēgtajā modulī. Drīz vien tika secināts – noplūde ir "Zvezda" modulī. Tas ir centrālais Krievijas puses modulis, kas nodrošina pusi stacijas ar elektroenerģiju, skābekli (arī atbrīvojas no astronautu izelpotā oglekļa dioksīda), gādā par dzeramo ūdeni. Tajā ir arī Krievijas kosmonautu guļvietas, ēdamtelpa, labierīcības.

Tālāka izpēte ļāva secināt, ka noplūdes vieta, visdrīzāk, ir savienojuma mezglā, pa kuru apkalpe iekļūst šajā modulī.

Lai fiksētu precīzu gaisa noplūdes vietu, Krievijas kosmonauti lika lietā izdomu – Anatolijs Ivaņišins (attēlā zaļajā kreklā) no tējas maisiņa "palaida" ārā dažas tējas lapas, lai tās brīvi "peld" modulī mikrogravitācijas apstākļos. Tad apkalpe moduli atkal noslēdza, bet tējas lapu pārvietošanos monitorēja ar videokameru palīdzību. Minimālā gaisa plūsma, ko cilvēks sajust nevar, tējas lapas lēnā garā "aizpeldināja" līdz pat mikroplaisai sienā netālu no moduļa sakaru ierīcēm. Šī nelielā plaisa tad arī ir tā, pa kuru arvien straujāk no SKS izplūda gaiss.

Foto: NASA

"Mēs uzskatām, ka nu patiesi esam noskaidrojuši noplūdes vietu," Krievijas ziņu agentūra TASS citē Ivaņišinu.

Apkalpe plaisu aizlīmēja ar īpašu lenti, kas saglabā savas izolējošās īpašības plašā temperatūru amplitūdā, tostarp arī tik bargos "mīnusos", kas tuvojas absolūtajai nullei, taču apkalpe labprāt tuvākajā laikā plaisu aizdarītu ar ko pamatīgāku.

"Iespējams, mums jāizmēģina cietie ielāpi, kas ir mūsu partneriem (amerikāņiem). Mēs ar viņiem varētu parunāt. Šis ielāps nav pārāk efektīvs," TASS citē Krievijas kosmonautu ziņoto.

Izdevums "Business Insider" uzrunājis "Roskosmos", lūdzot situāciju komentēt, bet atbildi nesaņēma. Tikmēr "Roskosmos" savā "Twitter" kontā paziņoja, ka apkalpe "strādā pie pastāvīga problēmas risinājuma". Savukārt NASA uzsvēra, ka šī noplūde pagaidām tūlītējus draudus apkalpei nerada.

Šī ir tikai kārtējā no ķibelēm, ar ko papildus eksperimentu veikšanai regulāri jātiek galā SKS apkalpei. Stacija, kurai sākotnēji bija paredzēts 15 gadu ekspluatācijas termiņš, nu jau orbītā ir vairāk nekā 20 gadus, un tieši Krievijas pusē ir daži no vecākajiem SKS moduļiem, kuri remontdarbus prasa visbiežāk.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!