Foto: NASA
Pēc vairāk nekā mēnesi ilgušas piespiedu dīkstāves datorsistēmu kļūmes dēļ slavenākā kosmiskā observatorija – Habla teleskops – ir atpakaļ ierindā un atkal darbojas pilnvērtīgi. Publicētas pirmās pēc kļūmes novēršanas uzņemtās bildes, un tajās redzamas visai neparastas galaktikas, vēsta "Live Sience".

Habla kosmiskais teleskops atsāka novērojumus 17. jūlijā – vairāk nekā mēnesi kopš 13. jūnija, kad datorsistēmu kļūmes dēļ zinātniskie instrumenti pārstāja darboties. Inženieriem izdevās attālināti noteikt "vaininieku" (sprieguma regulatoru) un pārslēgties uz rezerves sistēmu. Jau 19. jūlijā NASA iepriecināja ar jauniem attēliem.

"Esmu priecīgs redzēt, ka Habla "acs" atkal veras Visumā, turpinot iemūžināt attēlus, kas intriģējuši un iedvesmojuši mūs desmitgadēm ilgi," gandarījumu pauda NASA administrators Bils Nelsons.
Zemāk redzamajā attēlā pa kreisi ir savstarpēji mijiedarbojošos galaktiku pāris ARP-MADORE2115-273, kas no Zemes atrodas 297 miljonu gaismas gadu attālumā. Astronomiem no iepriekš pieejamās informācijas par šo objektu šķita, ka šī sistēma ir tā dēvētā riņķveida galaktika – galaktiku sistēma, kas rodas, vienai galaktikai virzoties cauri otras galaktikas diska centram (apmēram kā šajā atainojumā).

"Jaunie Habla novērojumi liecina, ka šajā sistēmā mijiedarbība ir daudz sarežģītāka," vēstīts NASA ierakstā par nupat publicētajiem attēliem.

Savukārt attēlā pa labi redzama neparasta spirālveida galaktika ARP-MADORE0002-503 aptuveni 490 miljonu gaismas gadu attālumā no Zemes. Arī mūsu Piena ceļš ir spirālveida galaktika, taču atšķirīga no šīs. Proti, lielākajam vairumam mums zināmo spirālveida galaktiku atzari jeb "rokas" nāk pa pāriem – divas, četras. Savukārt ARP-MADORE0002-503 ir trīs "rokas".

Šie ir tikai pirmie divi attēli no novērojumu sērijas, ko vada Vašingtonas Universitātes astronome Džuliana Dalkantona. Drīz Habla vērīgā "acs" tiks pavērsta arī pret tādiem mērķiem kā lodveida zvaigžņu kopas un Jupiters, kur astronomi lūkos tuvāk izpētīt šī gāzu milža polārblāzmas. Savukārt tie novērojumi, kas bija ieplānoti laika posmā no 13. jūnija līdz 17. jūlijam, bet nevarēja notikt, tiks pārcelti uz vēlāku laiku. Bešā astronomi nepaliks.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!