Jaunā koronavīrusa izraisītā slimība Covid-19 prasījusi jau vairāk nekā 15 tūkstošus dzīvību, bet inficēto skaits visā pasaulē straujiem soļiem tuvojas pusmiljonam. Uz vakcīnu, visticamāk, nāksies gaidīt mēnešiem, ļoti iespējams arī krietni vairāk nekā gadu, un tas gadījumā, ja viss norit pēc labākā scenārija. Jaunu medikamentu izstrāde un apstiprināšana lietošanai, kaut potenciāli var būt raitāks process, tāpat ir laikietilpīgs. Tāpēc zinātnieki visā pasaulē cītīgi pēta jau arsenālā esošus medikamentus un potenciālu tos pielāgot Covid-19 ārstēšanai. Pasaules Veselības organizācija (PVO) devusi startu megapētījumam, kurā tuvāk tiks pētītas četras terapijas kā kandidāti Covid-19 ārstēšanai.

Aicinājums uz solidaritāti

Pagājušajā nedēļā plaši vēstīts par to, ka arī perspektīvākie vakcīnas kandidāti tikuši līdz klīnisko pētījumu posmam, proti, tiek izmēģināti uz cilvēkiem. Taču arī klīniskajiem pētījumiem jaunu vakcīnu izstrādē ir vairākas fāzes, kas nebūt nav ātrs process.

Kā podkāstā "Science Rules! With Bill Nye" skaidroja ASV epidemoloģe doktore Selīna Gaundere, "klīniskie testi vakcīnai būs pavisam citi, jo vakcīnu dodam veselam cilvēkam, lai novērstu inficēšanos. Medikamentus dodam jau slimam cilvēkam, tāpēc risku-ieguvumu izvērtēšana atšķiras. Zāļu apstiprināšana iespējama īsākā laikā," skaidro doktore.

PVO ģenerāldirektora Tedrosa Adhanoma Gebreiesusa 18. martā mediju brīfingā paustais aicināja solidaritāti: "Kā jūs zināt, pirmie vakcīnu izmēģinājumi jau sākušies, vien 60 dienas pēc tam, kad Ķīna publiskoja vīrusa genomu. Tas ir milzu sasniegums. Godinām pētniekus, kas visā pasaulē ķērušies klāt sistemātiskai eksperimentālu zāļu izvērtēšanai, taču daudz nelielu pētījumu, katrs ar citu metodoloģiju, mums var nesniegt tos skaidros, nepārprotamos pierādījumus, kas nepieciešami, lai noteiktu, kuras zāles palīdzēs glābt cilvēku dzīvības. Tāpēc PVO un partneri organizē pētījumu vairākās valstīs. [..] Šis apjomīgais, starptautiskais pētījums radīts, lai ģenerētu mums robustus, nepārprotamus datus par visefektīvākajām zālēm."

Pētījumam dots nosaukums "Solidaritāte", un tajā iesaisti apstiprinājusi Argentīna, Bahreina, Kanāda, Francija, Irāna, Norvēģija, Dienvidāfrika, Spānija, Šveice un Taizeme. Gebreiesuss uzskata, ka vēl daudzas valstis pievienosies šim pulkam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!