Foto: AFP/Scanpix/LETA
Teju 60 gadus veco Aresibo radioteleskopu, vienu no lielākajiem pasaulē, tomēr nāksies nojaukt. Ja sākotnēji amatpersonas vēl pauda cerības, ka cienījamā vecuma, tomēr aizvien aktīvi izmantoto radioobservatoriju izdosies saglābt pēc augustā un novembrī piedzīvotajām avārijām, tad nu inženieri situāciju ir izvērtējuši un devuši gala vārdu – tas jānojauc, jo remontēt gigantisko struktūru ir pārāk bīstami.

"Šis nebija viegls lēmums. Mēs saprotam, cik daudz Aresibo teleskops nozīmē gan pētnieku kopienai, gan Puertoriko," preses konferencē paziņoja ASV Nacionālā zinātnes fonda pārstāvis Šons Džonss. Fonds ir viens no observatorijas pārvaldītājiem kopā ar Centrālās Floridas universitāti un Anas Mendesas vārdā nosaukto universitāti Puertoriko.

Observatorija pētījumos tika izmantota 57 gadus, tostarp bija viens no galvenajiem "citplanētiešu medniekiem", proti, regulāri ievāca lērumu radiosignālu, kurus pēc tam analizēja ar plaša entuziastu datortīkla tīkla "SETI@home" palīdzību. Tā darbība gan šogad tika apturēta.

"Campus" jau ziņoja, ka gigantiskais teleskops ar 305 metru diametra reflektoru un vairāk nekā 800 tonnas smagu instrumentu platformu 137 metru augstumā virs tā ir kritiski apdraudēts pēc divām avārijām. Vispirms augustā no stiprinājuma izslīdēja viena palīgtrose, kas palīdz noturēt instrumentu paneli virs reflektora. Kabelim krītot, tika bojāti gan daži mērinstrumenti, gan izrauts vairākus desmitus metru liels robs pašā reflektorā jeb "šķīvī". Tobrīd vēl nekas neliecināja par briestošajām nepatikšanām – tika ieplānoti remontdarbi, kuriem bija jāsākas novembra pirmajā pusē. Šķita, ka struktūras izturība nav iedragāta. Taču vien dažas dienas pirms remontdarbu uzsākšanas pārtrūka jau viena no 12 galvenajām trosēm, kas notur instrumentu platformu. Nu atlikušajām trosēm jāiztur daudz lielāka slodze, un tobrīd inženieri sāka bažīties, ka bezdarbības gadījumā sagaidīsim ķēdes reakciju, vienai pēc otras plīstot arī citām nebūt ne pirmā svaiguma trosēm.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Pie izvērtējuma, vai struktūru iespējams nostabilizēt, lai būtu droši veikt remontdarbus, ķērās ne tikai tie privātie partneri, kas bija nolīgti jau pēc augustā notikušās avārijas seku izvērtēšanas, bet arī ASV armijas inženieri. Apkopojot vērtējumus no piecām iesaistītajām pusēm, vairākums jeb trīs nonāca pie slēdziena, ka vienīgais drošais veids, kā situāciju risināt, ir pārtraukt observatorijas ekspluatāciju un to demontēt.

Ralfs Gome, Nacionālā zinātnes fonda astronomijas nodaļas direktors preses konferencē norādīja, ka fonds vēlas saglābt pārējās ierīces un arī apmeklētāju centru, taču gadījumā, ja troses neizturēs un platforma kritīs, apdraudētas ir visas blakus esošās ēkās, jo sagāzties var arī trīs torņi, pie kuriem piestiprinātas troses.

"Ir nopietns risks, ka notiks negaidīta, nekontrolēta sabrukšana. Kontrolēta observatorijas demontāža vismaz dos iespēju to vērtīgo inventāru, kas ir atrodas observatorijas teritorijā," norādīja Gome. Kaut pēdējos gados izskanējuši arī viedokļi par to, ka Nacionālais zinātnes fonds nes nesamērīgi lielu finansiālo slogu, uzturot observatoriju, Gome apgalvoja, ka lēmumam pārtraukt teleskopa ekspluatāciju "nav nekādas saistības ar Aresibo observatorijas zinātnisko pienesumu, bet runa ir tikai par drošību."

Foto: AFP/Scanpix/LETA
Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!