Foto: Publicitātes foto

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Anatomijas muzejs nupat nominēts Eiropas Muzeju gada balvai – tā ir Eiropā vissenākā un prestižākā nozares balva, par kuru šoreiz sacentīsies 33 muzeji. Starp Latvijas muzejiem šī šogad ir vienīgā nominācija, portālu "Delfi" informēja universitātē.

Gada balva ir veltīta muzeju darbībai sabiedrības labā un to piešķir par jaunām nestandarta idejām un risinājumiem, veidojot muzeja ēkas un iekārtojot ekspozīcijas. Nākamā gada laureāti tiks paziņoti apbalvošanas ceremonijā, kas noritēs Eiropas Muzeju foruma ikgadējā konferencē Barselonā no 3. līdz 6. maijam.

"Būt starp Eiropas Muzeja Gada balvas nominantiem ir spīdošs Rīgas Stradiņa universitātes Anatomijas muzeja sasniegums. Tas pierāda, ka Eiropas līmenī ir pamanīts muzeja komandas inovatīvais veikums, veidojot ekspozīciju un rīkojot izglītojošus un mākslinieciski bagātinošus pasākumus," uzsver RSU rektors profesors Aigars Pētersons.

Foto: Publicitātes foto

Muzeja pamatā ir anatomijas mācību kolekcija, kas veidojusies anatomikumā 20. gadsimta 20.–30. gados. Rekonstruēto un interaktīvi iekārtoto ekspozīciju kopš muzeja atklāšanas 2021. gada jūnijā paguvuši iepazīt jau vairāk nekā 22 tūkstoši apmeklētāju, tostarp studenti, zinātnieki, skolēnu grupas, ģimenes gan no Latvijas, gan ārvalstīm. Jaunā ekspozīcija tapusi, RSU Anatomijas muzeja komandai sadarbojoties ar muzeju jomā pieredzējušo kompāniju "DD Studio". Ekspozīcijas interaktīvo un digitālo risinājumu saturs tapis sadarbībā ar kompāniju "Anatomy Next".

Foto: Publicitātes foto

RSU Anatomijas muzejs līdz šim jau spīdoši spējis attīstīt starpdisciplinārus projektus, piesaistot kā pašmāju, tā ārvalstu māksliniekus un pētniekus. Šogad sadarbība veidojusies ar komponistu un pianistu Platonu Buravicki, britu keramiķi Padiju Hārtliju un citiem. Arī nākamajam gadam Anatomijas muzejs paguvis ieskicēt radošus plānus: taps izstāde par uztveres ilūzijām, skicēšanas un mūzikas festivāls "saMAŅA: Anatomija", anatomijas izšūšanas darbnīca "Adatomija" un citi pasākumi. Vienlaikus muzeja ekspozīciju nākamgad papildinās 35 vēsturiski 18. un 19. gadsimta eksponāti no profesora Artūra Hohštetera kolekcijas Bāzelē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!