Simulāciju platforma, kur interaktīvi risināt kāzusus, katrai tēmai izveidots digitāls pašpārbaudes tests un virkne praktisku uzdevumu – ar šādiem jauninājumiem nu bagātināti Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Juridiskās fakultātes studiju kursi "Darba tiesības", "Lietu tiesības" un "Administratīvās tiesības". Šīs inovācijas, kas pilnveido studenta izpratni par savu nākamo profesiju, ieviestas, pateicoties gan Eiropas Sociālā fonda, gan Borisa un Ināras Teterevu fonda līdzfinansējumam. Plašāk stāsta studiju programmas Tiesību zinātne vadītāja Lidija Rozentāle.

"Attālināto studiju laikā Juridiskās fakultātes docētāji uzlabojuši savas IT prasmes un piedalījušies dažādos RSU projektos. Rezultātā e-studiju vidē H5P platformā fakultātes mācībspēki ir izstrādājuši vairākus interaktīvu scenārijus, ļaujot studentiem iejusties jurista lomā – konsultēt klientus vai analizēt administratīvos aktus un pieņemt konkrētajam scenārijam atbilstošāko lēmumu," stāsta programmas vadītāja. Ar šo interaktīvo scenāriju palīdzību studenti nostiprina savas teorētiskās zināšanas, pielietojot tās praktiski – interaktīvo kāzusu risināšanā.

Lai šie jauninājumi nonāktu līdz studentiem, bija nepieciešama ne vien Juridiskās fakultātes mācībspēku iesaiste, bet arī Pedagoģiskās izaugsmes centra kolēģu atbalsts un līdzdarbošanās ar citām augstskolas fakultātēm un katedrām. "RSU simulāciju tehnoloģijas plaši tiek izmantotas medicīnas studijās, un pirmā katedra, kas šādus simulētus scenārijus ieviesa, bija Patoloģijas katedra. Sadarbojoties ar dažādām struktūrvienībām, mēs meklējām risinājumus, kā praktiskās zināšanas pārnest digitālajā vidē, un scenāriju izstrāde notika pakāpeniski," stāsta docētāja, piebilstot, ka arī papīra formā līdz šim esošie kāzusi jeb juridiskās problēmsituācijas, nu ir digitalizēti, padarīti interaktīvi un līdz ar to – studentiem saistošāki.

Lai pēc iespējas labāk sagatavotu topošos speciālistus darba tirgum, RSU studiju programmā "Tiesību zinātne" teorētiskās zināšanas administratīvajās tiesībās, civiltiesībās un krimināltiesībās jau līdz šim mijušās ar praktiskām tiesu izspēlēm un kāzusu risināšanu. Lielākais ieguvums no jaunajiem simulāciju scenārijiem, praktiskajiem uzdevumiem un pašpārbaudes testiem, ir moderns studiju kursa saturs, kuru studenti var apgūt mūsdienīgā e-studiju vidē. Pozitīvi ir arī tas, ka students mācību soļus sper secīgi – tā vietā, lai saņemtu uzreiz visu kāzusu papīra formā, digitālie scenāriji ļauj jautājuma problemātiku topošajiem juristiem atklāt pakāpeniski, uzsver Rozentāle.

Pandēmijas laiku RSU Juridiskā fakultāte izmantojusi digitālai attīstībai arī citos formātos – kā atklāj Rozentāle, izstrādes procesā ir arī inovatīva, tehnoloģijās balstīta tālmācības bakalaura studiju programma "Tiesību zinātne". RSU jurisprudenci var apgūt gan bakalaura un maģistra, gan doktora studiju līmenī. Augstskolas absolventi rod darbu valsts un pašvaldības iestādēs, privātās un starptautiskās organizācijās, tiesā, advokātu un notāru birojos.

Inovācijas studiju kursā ieviestas, pateicoties ESF līdzfinansētajam projektam Pārvaldības procesu pilnveide un studiju programmu satura modernizācija Rīgas Stradiņa universitātē (Nr. 8.2.3.0/18/A/011), kā arī filantropa Borisa Tetereva mērķstipendijai, ar kuras palīdzību RSU kopš 2014. gada modernizētas jau 87 studiju programmas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!