Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) pētniecību pilnveido ne tikai universitātes ietvaros, bet attīsta to arī plašākā mērogā, tostarp Latvijas skolēnu vidū. Jau vairākus gadus RSU docētāji ir arī dažādu pilsētu un lauku novadu vidusskolēnu Zinātniski pētniecisko darbu (ZPD) vadītāji, viņu vidū ir arī RSU Medicīnas fakultātes prodekāns docents Ingus Skadiņš (attēlā kopā ar skolnieci Jutu Nikiforovu).

Kā stāsta docents, skolēnu ceļš uz RSU pie saviem ZPD vadītājiem ir dažāds, katram ir savs stāsts. Piemēram, šo jauniešu vidū ir Jauno mediķu akadēmijas pārstāvji no visas Latvijas, skolēni no Rīgas 41. vidusskolas vai Rīgas Klasiskās ģimnāzijas, kas ir RSU sadarbības skolas. Skolēni no dažādiem Latvijas novadiem vadītājus un konsultantus saviem ZPD meklē, arī sūtot uz RSU e-pastus, kuru skaits pieaug katru gadu. Kā uzskata Skadiņš, tā ir izcila iespēja jaunietim jau skolas laikā gatavot zinātnisko darbu, kuru vada augstu kvalificēts universitātes docētājs.

Tas liecina arī par pašu skolēnu, kurš tiešām vēlas veikt nozīmīgu zinātnisko pētījumu un kopumā dzīvē daudz sasniegt, nevis izmantot ZPD paredzēto laiku kā brīvdienas un iespēju izklaidēties.

Medicīnas fakultātes prodekāns uzskata, ka ZPD tēmai ir ne tikai jāpatīk, tā pat ir jāmīl, tad ir cerība radīt augsta līmeņa darbu. Ir jāmācās atlasīt, analizēt tieši to literatūru, kas darbam nepieciešama, to kritiski izvērtējot. Pētniecība māca disciplīnu, spēju sevi organizēt, veicina darba spējas, audzina atbildības sajūtu un paplašina redzes loku. Pētniecībā neviens nedzen un neuzstāj, tāpēc pašam ir jāspēj iziet no savas komforta zonas, jāmāk sevi organizēt, strādāt, pieņemt atbildīgus lēmumus, pabeigt un nepamest.

Docents Skadiņš uzsver, ka visas ZPD izstrādē iegūtās zināšanas, prasmes un pozitīvās īpašības būs nozīmīgas studiju procesā, veicot zinātnisko darbu. Kā priekšzīmīgu ZPD izstādes piemēru docents min skolnieces no Jelgavas Valsts ģimnāzijas 11. klases Jutas Nikiforovas ieguldīto darbu, kura divas reizes nedēļā brauc no Jelgavas uz RSU, lai pati strādātu laboratorijā. Par savu ZPD, sadarbību ar RSU un nākotnes cerībām stāsta Juta.

Par ko ir tavs pētījums?

Tas ir par baktēriju Staphylococcus aureus izplatību skolēnu vidū. Šī baktērija ir bīstama ne tik daudz pašiem nēsātājiem, kuri parasti nesaslimst, bet apkārtējiem, kuriem var tikt veicināta saslimšana, piemēram, ar pneimoniju, brūču infekcijām vai kādu citu smagu slimību, kas var izraisīt pat letālas sekas. Es anonīmi paņēmu deguna iztriepju paraugus no 190 skolasbiedriem vecuma grupā no 13 līdz 18 gadiem, lai izpētītu, cik izplatīta viņu vidū ir šī baktērija. Man bija izcila iespēja pētījumus veikt tieši RSU laboratorijā. Baktērijas ir mums visapkārt. Viens no veidiem, kā izvairīties no tām, ir strikti ievērot personisko higiēnu.

Kā izvēlējies šo tēmu?

Kad uzzināju, ka 11. klasē ir jāizstrādā ZPD, man sākotnēji nebija ideju. Uzreiz zināju, ka pētījums būs bioloģijā, tomēr nevarēju izdomāt tēmu. Augustā es piedalījos konkursā par dalību RSU Jauno mediķu akadēmijā un kļuvu par vienu no laimīgajām, kas tajā iekļuva. Tad iepazinos ar docentu Ingu Skadiņu, lūdzu iespēju pie viņa izstrādāt ZPD. Docents bija ļoti atsaucīgs un piekrita darbu vadīt, un mēs kopīgi vienojāmies par šo interesanto tēmu.

Kādu palīdzību tev sniedz RSU?

Esmu ļoti pateicīga RSU, kas deva man šādu iespēju, jo tas bija neizsakāmi liels izaicinājums. Te bija iespējas, kuras es skolā nevarētu īstenot, jo skolā nav tāda aparatūra kā universitātes laboratorijā, kurā paraugiem veicu trīs dažādus un komplicētus testus, izmantojot modernu aprīkojumu. Gribu izteikt lielu pateicību docentam Ingum Skadiņam par palīdzību visa ZPD izstādes laikā. Mans darbs ir uzrakstīts un tuvākajā laikā skolā būs tā aizstāvēšana.

Kādi ir tavi nākotnes plāni?

Es jau piecus gadus sapņoju tikt RSU. Šobrīd mācos 11. klasē, un pēc vidusskolas beigšanas noteikti stāšos Medicīnas fakultātē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!