Foto: LETA

Rīgas Stradiņa universitāte (RSU) šogad pirmo reizi iekļauta pasaules labāko augstskolu topā medicīnas nozarē, liecina nupat publiskotais "QS World University Rankings by Subject 2021", kas aptver pasaules vadošās augstskolas dažādās jomās. Medicīnas jomā līdz šim neviena no Latvijas augstskolām šajā prestižajā reitingā nebija iekļuvusi. Kopumā šajā reitingā līdz ar RSU iekļauta vēl tikai viena Latvijas augstskola – Rīgas Tehniskā universitāte.

"QS reitings ir kā akadēmiskās pasaules Oskara ceremonija – nokļūt tajā ir ļoti augsts novērtējums gan mūsu mācībspēkiem, gan studiju kvalitātei un videi. Tās ir lieliskas ziņas mūsu esošajiem un topošajiem studentiem," norāda RSU rektors profesors Aigars Pētersons. "QS World University Rankings by Subject" tiek publicēts katru gadu pavasarī, laikā, kad topošie studenti pieņem gala lēmumu par savu nākamo alma mater. Reitinga mērķis ir palīdzēt studētgribētājiem noskaidrot vadošās augstskolas konkrētā interešu jomā.

Lai iekļūtu publicēto universitāšu sarakstā, augstskolām jāuzrāda pasaules mērogā konkurētspējīgi rezultāti četros kritērijos: akadēmiskā reputācija, darba devēju reputācija, citējumu skaits un Hirša jeb H-indekss. Izvērtēšanā piedalās tikai tās augstskolas, kurām pēdējo piecu gadu laikā ir noteikts skaits zinātnisko publikāciju, kas indeksētas "Scopus" datu bāzē. "QS World University Rankings by Subject" medicīnas jomas reitingā RSU augstākos rezultātus ieguvusi divās kategorijās: citējumu skaits un darba devēju reputācija.

Kopumā reitingā iekļauta 51 joma, kas sagrupēta piecās plašās nozarēs: māksla un humanitārās zinātnes, inženierzinātnes un tehnoloģijas, dzīvības un medicīnas zinātnes, dabaszinātnes, kā arī sociālās zinātnes. Šogad "QS World University Rankings By Subject" iekļuvušas vairāk nekā 1450 augstākās izglītības iestādes no visas pasaules.

Aizvadītajos trīs gados RSU stabili noturējusi savas pozīcijas "QS World University Rankings" reitingā, ierindojoties 801.-1000. vietu grupā. Neskatoties uz nemainīgo vietu kopējā reitinga sarakstā, saskaņā ar QS datiem, RSU ik gadu ir spējusi uzlabot savu sniegumu. Pērn QS pasaules universitāšu reitingā visaugstāk novērtēta RSU spēja piesaistīt ārvalstu studentus. Ārvalstu studentu īpatsvara rādītājs RSU ir tādā līmenī, kas šajā individuālajā kategorijā ļāvis sasniegt 168. vietu pasaules mērogā. Snieguma rādītāji pieauguši arī ārvalstu akadēmiskā personāla īpatsvara pieauguma un darba devēju reputācijas novērtējumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!