Foto: Publicitātes foto

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Jauno mediķu akadēmija (JMA) piedāvā plašas iespējas skolēniem, kuri vēlas savu dzīvi saistīt ar veselības aprūpi. Šogad RSU ir izveidojusi jaunu JMA virzienu – farmācijā. Piedalīties aicināti 11. un 12. klašu skolēni, kurus interesē izzināt šīs perspektīvās jomas noslēpumus. Pieteikšanās būs atvērta 8. februārī no pulksten 14 RSU mājaslapas JMA sadaļā. Šis nodarbību cikls būs bez maksas un tajā tiks uzņemti pirmie simts jaunieši, kuri iesniegs pietiekšanās anketu.

JMA farmācijas nodarbības sāksies 16. februārī un turpināsies līdz 25. maijam. Tās notiks attālināti "Zoom" platformā trešdienās no pulksten 16 līdz 17.30. Darba plānā ir astoņas nodarbības, kurās pieredzes bagāti RSU docētāji skolēniem stāstīs par farmācijas nozares nozīmi, zinātni farmācijā un jaunu zāļu izstrādi, farmakoloģiju, vakcīnām, zāļu ceļu cilvēka organismā, ārstniecības augiem un atvērs daudzas citas farmācijas zinību krātuves. Mācībspēku vidū būs RSU Farmācijas fakultātes dekāne asociētā profesore Dace Bandere, Latvijas Organiskās sintēzes institūta Farmaceitiskās farmakoloģijas laboratorijas vadītāja profesore Maija Dambrova un citi vadošie mācību spēki, kā arī studenti, kuri iepazīstinās ar savu studiju pieredzi un nozares vērtējumu.

"Rīgas Stradiņa universitāte kā zinātnes augstskola vēlas arvien intensīvāk audzēt jauno zinātnieku paaudzi. Farmācijas fakultātes studenti un absolventi aktīvi darbojas zinātnes laukā, strādā zāļu ražošanā, klīnisko pētījumu organizācijās, zāļu reģistrācijā, kā arī slimnīcās un aptiekās. Mēs vēlamies, lai JMA jaunais virziens vēl vairāk palielinātu jauniešu interesi par farmāciju kā mūsdienīgu, perspektīvu un darba tirgū pieprasītu profesiju," uzsver asociētā profesore Dace Bandere.

JMA ir veiksmīgs RSU zīmols ar vairāk nekā 10 gadu pieredzi. Katru gadu vidēji 40-50 procenti jauno studentu, kuri uzsāk studijas veselības aprūpes studiju jomās, ir JMA dažādu gadu absolventi. Dalība akadēmijā jau vidusskolas laikā viņus ir iepazīstinājusi ar izvēlētās profesijas specifiku un motivējusi sākt studijas. Daudzi JMA absolventi jau šodien ir sevi pierādījuši kā lieliski jaunie ārsti.

"Svarīgi, ka JMA attīstās pēc līdzīga plāna, kā ir būvēta Rīgas Stradiņa universitāte. Katrai veselības aprūpes fakultātei varētu būt sava JMA skola, kas iepazīstina skolēnus gan ar universitāti un studentu dzīvi, gan profesiju. Jāatzīst, ka šobrīd ar ārsta un farmaceita darbu ir saistīti dažādi mīti, tādēļ svarīgi tos savlaicīgi kliedēt un parādīt, kāda būs ikdiena profesijā, ar kādām grūtībām būs jāsaskaras un kādas prasības speciālistiem tiks izvirzītas," skaidro ilggadējais JMA vadītājs, RSU Medicīnas fakultātes prodekāns Ingus Skadiņš.

Šogad plānots atklāt jauno RSU farmācijas studiju un zinātnes kompleksu Konsula ielā 21, kas top ar Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzfinansējumu. Jaunais komplekss būs mājvieta Gatavo zāļu formu pētnieciskajai laboratorijai, RSU Farmācijas ķīmijas katedrai, Farmakoloģijas katedrai un Lietišķās farmācijas katedrai, ēkā paredzētas studiju telpas un laboratorijas studentiem. JMA farmācijas virziena organizatori cer, ka jaunuzņemto studentu vidū būs ne viens vien JMA absolvents.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!