Naktī no 10. uz 11. maiju Dobeles novadā noritēja viens no speciālo operāciju spēku starptautisko mācību "Trojan Footprint 22" taktiskajiem posmiem ar koordinētu lidmašīnas "C-146A Wolfhound" nolaišanos uz šosejas A9. Mācību dalībnieki no vairākām NATO dalībvalstīm vingrināja nestandarta medicīniskās evakuācijas (MEDEVAC) spējas, sadarbojoties speciālo operāciju un sauszemes spēku vienībām.

Saskaņā ar mācību scenāriju lidmašīna "C-146A Wolfhound" nakts laikā nolaidās uz autoceļa A9, ārkārtas režīmā uzņēma uz klāja it kā ievainotu karavīru un operatīvi nogādāja viņu specializētā ārstniecības iestādē ārpus Latvijas teritorijas. Šo mācību norisē piedalījās arī Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas izglītības tehnoloģiju centrs (MITC).

"Esam gandarīti, ka MITC kolēģi ar savām zināšanām un tehniskajiem resursiem piedalījās šāda līmeņa NATO mācībās, tā mums ir jauna pieredze. Mūsu atbildība kopā ar militārajiem ekspertiem bija izveidot cietušā scenāriju un nodrošināt aprīkojumu 72 stundu ilgai nepārtrauktai simulācijai, mainot norises vietas. Saskaņā ar scenāriju, ievainotais karavīrs bija guvis kombinētu traumu – ekstremitāšu un ribu lūzumus, pneimotoraksu, un viņam attīstījās progresējoša elpošanas mazspēja. Mācībām atvēlējām augstas ticamības pacienta manekenu "SimMan", kas imitē elpošanu, pulsu un citas dzīva cilvēka organisma funkcijas. No MITC scenārija un aprīkojuma sagatavošanā piedalījās simulāciju instruktors un medicīnas inženieri," vingrinājuma norisi ieskicē MITC direktore Ieva Šlēziņa.

Šajā mācību uzdevumā bija iesaistītas Nacionālo bruņoto spēku un vairāku sabiedroto valstu speciālo uzdevumu vienības. Taktiskā vingrinājuma veiksmīgu plānošanu un izpildi savas atbildības jomās reģionālā un valstiskā līmenī atbalstīja arī VAS "Latvijas Valsts ceļi" un Kurzemes novada pašvaldības, kā arī operatīvie dienesti, demonstrējot spējas dažādās nestandarta situācijās īsā laikā nodrošināt uzņemošās valsts atbalsta funkcijas.

Starptautisko militāro mācību regulārai norisei Latvijā un citās alianses dalībvalstīs un sabiedroto valstu plašai iesaistei šādās mācībās ir būtiska loma, lai praktiski trenētu un stiprinātu NATO gaisa, sauszemes un jūras spēku, kā arī speciālo operāciju vienību sadarbību stratēģiskā, operacionālā un taktiskā līmenī, demonstrējot NATO kolektīvās aizsardzības spējas un gatavību aizsargāt katru alianses dalībvalsti no visu veidu drošības draudiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!