Foto: Publicitātes foto
Piecu Latvijas studentu komanda "Magnalysis" inovāciju sacensībās piedāvā risinājumus rindu un izmaksu samazināšanai magnētiskās rezonanses izmeklējumiem. Studenti ar savu ideju jau ir pārvarējuši pirmo starptautiskā inovāciju konkursa "Prototron" kārtu un iekļuvuši veiksmīgāko 58 komandu sastāvā. Šobrīd viņi meklē atbalstu inovāciju tālākai attīstībai.

"Mūsu ambīcija ir izmainīt radioloģijas pasauli. Pašlaik strādājam pie diagnostisko attēlu rekonstrukcijas, analīzes un uzglabāšanas tehnoloģijas "Magnalysis", kas provizoriski ļaus pat par 50 procentiem samazināt nepieciešamo laiku magnētiskās rezonanses izmeklējumu rezultātu iegūšanai. Tas ir īpaši svarīgi neatliekamās situācijās. Kopumā šis rīks ir izveidots, lai risinātu trīs pašlaik aktuālas veselības aprūpes problēmas: garas rindas, augstas izmaksas un decentralizētas datubāzes, kuru potenciāls netiek pilnībā izmantots," stāsta Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Medicīnas fakultātes 2. kursa students Ņikita Stepanovs.

Komandā ir apvienojušies divi RSU Medicīnas fakultātes studenti – Ņikita Stepanovs un Vladislavs Osipenko – un programmētāji Kārlis Ketners no Rīgas Ekonomikas augstskolas, Ēriks Cvetkovs un Artūrs Koņevņikovs no Latvijas Universitātes.

Foto: Publicitātes foto

"Magnalysis" ideja ir radīt uz mākoņtehnoloģijām balstītu sistēmu, kas uzlabos magnētiskās rezonanses skenēšanas ātrumu un precizitāti. Atšķirībā no tradicionālās metodes, kad skenēšana tiek novērtēta pēc stundu ilgas procedūras, "Magnalysis" izmanto mākslīgā intelekta metodes, lai reālā laikā veiktu attēlu rekonstrukciju un analīzi. Sistēma ir domāta radiologiem un ķirurgiem, kuriem nepieciešams iegūt ātras un augstas kvalitātes magnētiskās rezonanses skenējumus. Atšķirībā no dārgajiem attēlveidošanas klasteriem slimnīcās, "Magnalysis" plāno pielietot modernākos konvolūcijas neironu tīklus un nodrošināt slimnīcām centrālo datubāzi attēlveidošanas datiem, kas būs pieejami no visiem datoriem ar interneta savienojumu.

Komandu idejas izstrādes gaitā konsultēja radiologs-diagnosts Romāns Osipenko, kurš stāsta: ""Magnalysis" komandas ideja ir inovatīvs risinājums, kas var būtiski uzlabot pašreizējo Latvijas medicīnas situāciju, kur pieprasījums pēc augstās kvalitātes diagnostikas arvien pieaug, bet proporcionāli pagarinās arī pacientu rindas. Ja mums būtu iespējams samazināt laiku magnētiskās rezonanses attēla iegūšanai, tas ļautu palielināt izmeklēšanas skaitu slimnīcā, pie tam ievērojami samazinot to izmaksas. Ir patīkami dzirdēt, ka arī Latvijā attīstās digitālā nozare un sāk parādīties risinājumi arī medicīnā."

Lai turpinātu cīņu inovāciju konkursā, komandas uzdevums šajā posmā ir piesaistīt pūļa finansējumu. Ikviens var palīdzēt īstenoties šai idejai, klikšķinot šeit.

Pēdējā posmā cīņa notiks starp 10 spēcīgākajām idejām, līdz 28. maijā tiks paziņots uzvarētājs. Galvenā balva ir 35 tūkstoši eiro un atbalsta programmas no dažādiem sponsoriem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!