Foto: Publicitātes foto

Šogad Eiropas Zinātnieku nakts ietvaros Ventspils Augstskola piedāvāja iespēju apmeklēt Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru Irbenē. Turp devušies bija aptuveni 1500 cilvēku.

Šoreiz Ventspils Augstskola Zinātnieku naktī aicināja apmeklēt Ventspils Starptautisko radioastronomijas centru Irbenē, kur bija iespēja bez maksas apskatīt radioteleskopu kompleksu - 32 metru diametra parabolisko antenu un tās infrastruktūru, izstaigāt 700 metrus garo pazemes tuneli, kas savieno radioteleskopus, kā arī apskatīt RT-8 torni, kurā izvietota ekspozīcija par antenu RT-16 un RT-32 vēsturisko darbību Padomju Savienības laikā, un tam blakus 16 metru diametra antenas šķīvi, kurš novietots uz zemes un pieejams interesentu apskatei. Tāpat Zinātnieku nakts apmeklētājiem bija unikāla iespēja redzēt, kā tiek grozīts lielās 32 metru diametra antenas šķīvis, lai veiktu pasaules mēroga pētījumus.

Pasākumā varēja aplūkot arī Viedo tehnoloģiju pētniecības centra sagatavotos stendus:

  • iepazīt Real Sense™ sistēmu, kas palīdz mediķiem veikt 3D manipulācijas un atvieglot operāciju plānošanu;
  • aplūkot cilvēka ekstremitāšu 3D skenēšanas rezultātu apstrādes metodes ortozes izveidei;
  • vērot, kā strādā cilvēka auguma un ekstremitāšu atpazīšanas metodes, ko pielieto datorredzes industrijā (datorspēlēs, drošības jomā, tālaprūpē u.c.);
  • izzināt, kā, izmantojot mākslīgā intelekta algoritmu, var veidot mākslinieciskus elementus, kuri izskatās kā reālistiskas gleznas;
Foto: Publicitātes foto

Kā informēja Ventspils Augstskolas pārstāve Inta Ozola, interese bijusi neparasti liela, tāpēc pasākumā veidojās rindas, lai apskatītu RT-32 antenu un uzkāptu tās balsta tornī. Nākotnē Ventspils Augstskola plāno papildu aktivitātes un pasākumus, lai ikviens interesents varētu apmeklēt radioastronomijas centru un uzzināt, kādiem zinātniskiem pētījumiem infrastruktūra tiek izmantota.

Foto: Publicitātes foto

No 28. oktobra līdz 2. novembrim tiek plānotas atvērto durvju dienas Ventspils Starptautiskajā radioastronomijas centrā, par kurām plašāka informācija vēl sekos Ventspils Augstskolas mājaslapā. Tāpat pārstāvji atgādina, ka ir iespēja pieteikt ekskursijas radioastronomijas centrā sev vēlamā laikā, rakstot e-pastā infovirac@venta.lv vai zvanot pa tālruni +371 29230818. Informācija par ekskursiju iespējām pieejama mājaslapā www.virac.eu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!