Foto: Publicitātes foto
Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Mašīnzinību, transporta un aeronautikas fakultātes (MTAF) Mehatronikas katedrā izveidota Automatizācijas laboratorija, kurā studentiem un mācībspēkiem būs iespēja strādāt ar pneimatikas un elektropneimatikas aprīkojumu.

Automātikas laboratorija atrodas 2019. gada rudenī atklātajā MTAF ēkā Ķīpsalā un ir aprīkota ar modernām "SMC Automation" pneimatikas un elektropneimatikas mācību iekārtām, kuru klāsts vēl tiks papildināts. Uzņēmums arī nodrošinājis dažādus video un teksta izziņas materiālus, ar kuru palīdzību studenti varēs gan papildināt zināšanas par pneimatikas pamatiem, gan apgūt laboratorijas iekārtu darbības principus. Sākotnēji laboratorija galvenokārt tiks izmantota studiju vajadzībām, bet papildinot ar jaunām iekārtām, to paredzēts lietot arī zinātniskās pētniecības nolūkiem.

Ar saspiestā gaisa principiem veidots aprīkojums visplašāk pielietots medicīnas preču un pārtikas produktu ražošanā, jo tajā izmantotās komponentes ir ļoti kompaktas, viegli kopjamas, tīras, to funkcionēšanai nav nepieciešama eļļa, kas var sabojāt ražojamo produktu, tāpēc šāds aprīkojums ir drošs. Pneimatikas aprīkojums tiek izmantots arī mašīnbūvē, kokapstrādē, tekstilrūpniecībā, elektronikā, robotikā, derīgo izrakteņu rūpniecībā, drukāšanas un pakošanas iekārtu būvniecībā un citviet.

Automatizācijas laboratorijā studentiem būs jāveic praktiskie laboratorijas darbi, sākumā izstrādājot teorētiskas slēgumu shēmas, bet pēc tās izveidojot praktiski. Apgūstot pamatzināšanas darbam ar elektropneimatikas aprīkojumu, studenti iemācīsies strādāt ar plūsmdali, droselēm, cilindriem, vadības elementiem, relejiem un citiem komponentiem, tādējādi paši praktiski iemācoties izveidot dažādiem mērķiem izmantojamas saslēguma shēmas.

RTU MTAF docētāju pieredze rāda, ka labi aprīkotas un modernas laboratorijas ir ārkārtīgi nozīmīgas studiju procesā – tās praktiski ļauj padziļināti izprast studiju priekšmetu un paaugstina studējošo motivāciju.

MTAF studenti aktīvi darbojas pneimatikas jomā, ar docētāju atbalstu konstruējot pneimobiļus jeb auto, kas darbojas ar saspiesta gaisa palīdzību, ar kuriem vairākus gadus piedalās starptautiskās studentu konstruētu pneimobiļu sacensībās. Sacensībās piedalījušās dažādas RTU studentu komandas ar dažādiem pašu veidotiem pneimobiļiem, plūcot uzvaras laurus un gūstot godalgotas vietas vairāku desmitu komandu konkurencē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!