Foto: Shutterstock
Šveices zinātnieku komanda pretendē uz jaunu ierakstu Ginesa rekordu grāmatā – kārtējo reizi pārspēts matemātiskās konstantes π (pī) precīzas vērtības aprēķina rekords. Kā zināms, pī aptuvenā vērtība ir 3,14159, taču tas ir bezgalīgs, neperiodisks decimāldaļskaitlis. Proti, decimālajā pierakstā to nevar uzrakstīt precīzi. Tā nu jau gadiem ilgi matemātiķi un datorzinātnieki noņemas ar pēc iespējas precīzāku pī aprēķināšanu. Šveices zinātnieki nu pārspējuši iepriekšējo rekordu par aptuveni 10 triljoniem skaitļu aiz komata.

Pī ir matemātiska konstante, ar kuru Eiklīda ģeometrijā izsaka riņķa līnijas garuma attiecību pret tās diametru. Tas decimālajā pierakstā ir bezgalīgs un neperiodisks, proti, skaitļu virkne aiz komata ir bezgalīga un bez noteikta cikliskuma (periodiski neatkārtojas). Iracionāls skaitlis ir arī, piemēram, kvadrātsakne no divi.

Līdzšinējais rekords bija pī vērtība ar 50 triljoniem skaitļu aiz komata. Turpretī Šveices zinātnieku no Graubindenes Lietišķo zinātņu universitātes nākusi klajā ar vēsti, ka viņu sasniegtais veikums ir 62,8 triljoni skaitļu aiz komata.

"Šie aprēķini ar superdatoru prasīja 108 dienas un deviņas stundas," teikts paziņojumā. Ja tas šķiet ilgi, tad jāņem vērā – šie aprēķini datoram padevās divtik ātrāk par "Google" uzstādīto rekordu 2019. gadā un 3,5 reižu ātrāk nekā iepriekšējais rekords, kas uzstādīts pērn.

Ja jau pī vērtību pilnīgi precīzi un līdz galam aprēķināt nekad nevarēs, kāpēc aizvien katru gadu matemātiķi un datorzinātnieki velta laiku un iespaidīgus skaitļošanas resursus, lai "pārbīdītu robežu" vēl par dažiem triljoniem skaitļu tālāk? Tas nav jautājums tikai par rekordiem un iespēju papliķēt sev uz pleca (protams, rekordi ir patīkama "blakne"), bet arī par praktisku pielietojumu. Pī izmanto aprēķinos inženierzinātnēs, kvantu fizikā, astronomijā, medicīnā un citās jomās. Jo precīzāk zinām Pī vērtību, jo precīzāki var būt šie aprēķini. Šveices pētnieku komanda paziņojusi, ka šī projekta laikā gūtā pieredze skaitļošanā noderēs citās jomās, kur darīšana ar apjomīgiem aprēķiniem – RNS analīzē, dažādās sarežģītās datorsimulācijās, teksta analīzē.

Kamēr komanda gaida verdiktu no Ginesa rekordu grāmatas komisijas par rekorda apstiprināšanu, visa skaitļu virkne vēl netiek atklāta. Zināmi tikai pēdējie desmit no 62,8 triljoniem – tie ir 7817924264.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!