NASA astronauts Marks Vande Hei nupat pārspējis vairāk nekā piecus gadus senu rekordu, kas līdz šim piederēja veterānam Skotam Kellijam. Nu viņš ir kļuvis par NASA ierindas astronautu, kas visilgāk pavadījis kosmosā vienas nepārtrauktas misijas laikā.

Vande Hei ieradās Starptautiskajā kosmosa stacijā (SKS) pērn 9. aprīlī, bet atgriešanās uz Zemes ieplānota 30. martā. Viņš jau šobrīd ir pārspējis Kellija rekordu, taču atgriešanās brīdī jau būs iekrājis 15 diennakšu atrāvienu, kosmosā pavadot 355 diennaktis. Nākamajam pretendentam būs, ko pacensties. Varbūt beidzot arī kāds no NASA rindām orbītā nepārtraukti pavadīs veselu gadu, kā to deviņdesmito gadu vidū paveica Krievijas kosmonauts Valērijs Poļakovs, kurš kosmosa stacijā "Mir" (tobrīd vēl SKS nebija uzbūvēta) dzīvoja 438 diennaktis.

Pats Vande Hei arī paredz, ka šis rekords ilgi neturēsies: "Tas ir tikai vēl viens cilvēces solis uz priekšu. Neceru, ka šis rekords stāvēs ilgi. Mēs visu laiku uzņemamies aizvien lielākus un labākus izaicinājumus.

Kā jau visiem astronautiem SKS, arī Vande Hei ikdiena bija piepakota ar dažādu strikti saplānotu eksperimentu veikšanu, tostarp viņš piedalījās arī sešos ilgstošos eksperimentos NASA "Human Research" programmā, kur tiek pētīts, kā cilvēka veselību, fizisko un garīgo stāvokli, veiktspēju ietekmē un izmaina ilgstoša uzturēšanās mikrogravitācijas apstākļos. Zīmīgi, ka Skota Kellija 340 diennaktis kosmosā bija īpašs gadījums tieši šīs programmas kontekstā – viņam ir identiskais dvīņubrālis Marks Kellijs, arī izbijis astronauts. Kamēr Skots gandrīz gadu pavadīja kosmosā, Marks dzīvoja ar abām kājām stingri uz zemes. Gan pirms, gan pēc lidojuma abi brāļi tika rūpīgi izpētīti līdz vissmalkākajām niansēm, lai varētu gūt unikālus datus, kā tad ilgstoša dzīve kosmosā izmaina cilvēka organismu.

Foto: AFP/Scanpix/LETA
Marks (no kreisās) un Skots Kelliji ir identiskie dvīņi, turklāt abi kļuva par astronautiem. Tas NASA deva unikālas pētniecības iespējas.


Patiesībā Vande Hei nebija ieplānots SKS uzturēties gandrīz gadu – sākumā plānotā bija standarta sešu mēnešu maiņa, taču visus plānus sagrozīja kosmosa stacijā notikusī filmēšana. "Roskosmos" uz trim nedēļām stacijā nogādāja režisoru un aktrisi, un galu galā Vande Hei un Krievijas kosmonautam Pāvelam Dubrovam rezervētās vietas atceļā uz Zemi tika piešķirtas šiem "kinotūristiem".

Pēc Krievijas iebrukuma Ukrainā pamatīgs saspīlējums skāris arī sadarbību kosmosa jomā. Krievijas "Roskosmos" šefs Dmitrijs Rogozins, kurš ir izteikts "vanags" un savos izteikumos bieži neslēpj atbalstu Krievijas militārajām ambīcijām, devis mājienus par iespējamu sadarbības pārtraukšanu SKS projektā, kur Krievija ir viens no galvenajiem partneriem. Tā kā Vande Hei uz Zemi plānota atgriešanās ar krievu "Sojuz" kapsulu, sākotnēji izskanējušas bažas, vai tas pašreizējos apstākļos ir iespējams. ASV gan uzsvērusi, ka astronauts mājās tiks nogādāts pēc plāna. Par laimi, "Sojuz" vairs nav vienīgais ceļš, kā astronautiem nokļūt uz SKS un atpakaļ – kopš 2020. gada lidojumi ar apkalpēm notiek arī "SpaceX" kosmosa kuģos "Dragon", kas palaisti ar "Falcon" raķetēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!