Foto: Kadrs no video

Saules aptumsumu vērošana uz Zemes katru reizi ir aizraujošs notikums lielam skaitam entuziastu. Daudzi pat speciāli ceļo uz tāliem planētas nostūriem, lai tikai piedzīvotu fantastisko pilnīgo aptumsumu, kad diena pēkšņi uz dažām minūtēm pārvēršas naktī. Taču šim Saules aptumsumam bija tikai viens tiešais liecinieks – NASA Marsa rovers "Perseverance", kurš notikumu iemūžināja video, tādējādi to ļaujot piedzīvot arī mums.

"Perseverance" galvenais uzdevums uz Marsa ir meklēt pazīmes, kas varētu liecināt par uz Marsa kādreiz eksistējušu mikroskopisku dzīvību, kā arī ievākt pirmos Marsa paraugus, kurus plānots atgādāt atpakaļ. Taču cītīgais rovers nedaudz iepauzēja ar saviem ikdienas pienākumiem, lai 2. aprīlī ar mastā izvietoto kameru "Mastcam-Z" iemūžinātu, kā Sauli daļēji aizsedz viens no Marsa pavadoņiem Foboss.

Līdzīgi Saules daļējus aptumsumus uz Marsa piedzīvojuši arī citi roveri – gan veterāni "Spirit" un "Opportunity", gan 2011. gadā palaistais "Curiosity". Kopā kolektīvi visi NASA roveri vērojuši jau gandrīz 50 šādus aptumsumus.

Taču jaunākā "Perseverance" modernās ierīces ļāvušas notvert šo mirkli līdz šim vislabākajā kvalitātē. Piemēram, "Mastcam-Z" aprīkots ar filtru, kas ļauj pamatīgi samazināt Saules gaismas intensitāti (gluži kā saulesbrilles rovera kamerai), tādējādi ļaujot lielākā izšķirtspējā novērot Fobosa aprises, kad tas šķērsoja spožo Saules disku.

"Mēs zinājām, ka tas izskatīsies labi, bet nebijām gaidījuši, ka būs tik apbrīnojams rezultāts," atzina Reičela Hausone, viena no zinātniecēm, kas atbildīga par rovera "Mastcam-Z" instrumentu.
Foboss ir lielākais no diviem Marsa pavadoņiem, taču aizvien ir daudz, daudz mazāks par mūsu pavadoni Mēnesi – apmēram 157 reižu mazāks. Otrs Marsa pavadonis Deimoss ir pat mazāks par Fobosu.

Interesanti, ka Foboss ap Marsu neriņķos mūžīgi – orbīta lēnām sarūk, ko ļāvuši secināt 20 gadu laikā veikti novērojumi. Visticamāk, tuvāko dažu desmitu miljonu gadu laikā Foboss ietrieksies Marsā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!