Foto: AFP/Scanpix/LETA
Kalgari Univeristātes doktorantūras students Džareds Voriss vēl nav ticis pie doktora grāda, bet jau guvis iespēju, kas darītu godu pat daudz pieredzējušākiem zinātniekiem. Proti, viņam izdevies konstatēt jaunu dzīvnieku sugu, turklāt runa nav par kādu mazmazītiņu kukaini vai zirnekli, bet dzīvnieku, kas savā laikā bija barības ķēdes pašā augšgalā. Voriss atklājis līdz šim nezināmu tiranozauru dzimtas sugu. Jā, runa ir par "brālēnu" ikoniskākajam no dinozauriem – biedējošajam karaliskajam tiranozauram, mums labāk pazīstamam kā T–rex.

Voriss ar kolēģiem pēc divu gadu ilga darba, pētot dzīvnieka galvaskausa fragmentus – augšžokli, apakšžokli, daļu vaiga kaula –, identificējis pirmo Kanādas teritorijā 50 gadu laikā atrasto tiranozauru dzimtas eksemplāru.

"Es centos būt ļoti, ļoti rūpīgs savā darbā, lai identificētu detaļas, kas šo eksemplāru padara atšķirīgu. Ir ļoti aizraujoši tikt pie iespējas dot nosaukumu jaunai sugai, bet ceru, ka šis nav manas karjeras augstākais punkts un turpmāk ceļš nevedīs tikai lejup," pajokojis Voriss.

Jaunā suga nodēvēta par Thanatotheristes degrootorum jeb T–degrootorum. Nosaukumu no grieķu valodas var aptuveni tulkot kā "nāves pļāvējs", un pamatoti – šie plēsoņas pirms vairāk nekā 80 miljoniem gadu bija dominējošais muskuļu un žokļu komplekts savā dzīvesvietā.

"National Geographic" raksta, ka Thanatotheristes degrootorum ir bijis aptuveni astoņus metrus garš un dzimtas kokā ir priekštecis visslavenākajam no dinozauriem – karaliskajam tiranozauram.

Pretēji tam, kā mūs vedina domāt populārzinātniski raksti vai mākslas filmas, tiranozauri ne vienmēr bijuši barības ķēdes virsotnē.

Pirmie tiranozauri, kā liecina pašlaik pieejamā informācija, dzīvojuši pirms 165 miljoniem gadu un tolaik vēl bija salīdzinoši nelieli radījumi, vien nepilnus divus metrus gari un par medījumu konkurēja ar tobrīd daudz lielākajiem un spēcīgākajiem alozauriem un megalozauriem. Šie giganti izmira pirms aptuveni 80 miljoniem gadu, ļaujot tiranozauriem uzkāpt līdz barības ķēdes pašai augšai. Nepilnus 15 miljonus gadu vēlāk bēdīgi slavenais karaliskais tiranozaurs jau bija 12 metrus gara un deviņas tonnas smaga nāves mašīna.

Foto: AFP/Scanpix/LETA

Kanādiešu pētītais Thanatotheristes degrootorum, kā aplēsts, bija dažus metrus mazāks par karalisko tiranozauru, tādējādi pasvītrojot šīs dzimtas daudzveidību.

"Šķiet, ka tiranozauriem ir ļoti dinamiska evolūcijas vēsture. Ne visi no tiem bija tik monstrozi superplēsēji kā karaliskais tiranozaurs. Bija daudz dažādas apakšgrupas ar atšķirīgu uzbūvi un mitinājās atšķirīgās vietās," izdevumam "National Geographic" komentēja Edinburgas Universitātes paleontologs Stīvs Brusate.

Priekšā vēl pamatīgs izpētes darbs, taču arī pats stāsts par fosiliju atrašanu ir interesants. "Nāves pļāvēja" atliekas uzgāja atpūtnieki Džons un Sandra de Grūti pastaigas laikā Bouriveras krastos. Atpūtnieki sazinājās ar ekspertiem, un notikuma vietā ieradās paleontologi, kas fosilijas savāca. Par godu atradējiem arī otrais vārds dinozaura nosaukumā – "degrootorum". Atradums veikts 2010. gadā, fosilijas notīrītas, iegrāmatotas un noglabātas, līdz Voriss ar kolēģiem ķēries pie to analīzes, kas ļāva secināt – Thanatotheristes degrootorum ir līdz šim vecākais Ziemeļamerikas ziemeļu daļā uzietais tiranozauru pārstāvis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!